Jó néhány adótörvény módosul jövőre a parlament elé beterjesztett törvényjavaslat alapján. Új társasági adóalanyként jelenik meg a szabályozásban a vagyonkezelő alapítvány. A magánalapítványok nem közhasznú szervezetek, hanem olyan eszközkezelők, amelyek magánszemélyek vagyonát kezelik.

Megszűnik az eva

A kis- és középvállalati (kkv) szektor beruházási tevékenységét a fejlesztési adókedvezmény rugalmasabbá tételével igyekszik ösztönözni a módosítás. Az adókedvezmény értékhatára három év alatt kedvezőbbé válik, és a jövő évtől bejelentett beruházásokra megszűnnek a létszám- és bérköltség-feltételek is.

Megszűnik viszont az egyszerűsített vállalkozó adó (eva). A korábban népszerű adónemet arra hivatkozva törlik el, hogy az eva versenyképessége az elmúlt években jelentősen romlott, az ezt választók létszáma is folyamatosan csökkent. A kisvállalati adó (kiva) esetében az adó, illetve adóelőleg 13 százalékról 12 százalékra csökken. A mérséklés oka az, hogy a kiva kiváltja a szociális hozzájárulási adót is, annak a kulcsa pedig csökken.

Ekho még több sportolónak

Annak érdekében, hogy a nemzetközi sportszövetségek számára Magyarország olyan vonzó célponttá váljon, ahová érdemes e szervezeteknek letelepedniük, a javaslat olyan adózási szabályokat vezet be, melyek a magyar sportszervezetek munkavállalóihoz hasonlóan lehetővé teszik a nemzetközi sportszervezetek munkavállalóinak az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho), egy kedvező adónem választását. Emellett a javaslat a sportdiplomácia keretében adott juttatások adómentességét is biztosítja.

A szállodák és panziósik is örülhetnek. A javaslat ugyanis 18-ról 5 százalékosra csökkenti a szálláshelyadás áfa-kulcsát. Ennél már csak a médiacégeknek lesz jobb, a sokat támadott sávosan progresszív reklámadó ugyanis 0 százalékosra csökken, nem is jövőre, hanem már idén júliustól - az indoklás szerint azonban csak ideiglenesen. A háttérben az áll, hogy az Európai Unió Törvényszéke összeegyeztethetetlennek találta az adót az állami támogatások uniós jogával.