Piacot tisztítana a kormány

A kormány igazságossá teszi a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) szabályait - hangoztatta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek.
Szabó Zsuzsanna, 2020. június 27. szombat, 08:29
Fotó: Getty Images

A szombati lapszámban megjelent interjúban - amelyet az MTI szermlézett - Izer Norbert azt mondta, hogy több tíz milliárd forint is származhat jövőre az átalakításból. Az összeget azok a nagy cégek róják majd le, amelyek ma színlelt szerződéssel, a kata visszaélésszerű alkalmazásával foglalkoztatják az embereiket - jelentette ki.

Az államtitkár szerint a változtatások a legtöbb katást nem érintik, de érdemben tisztíthatják a piaci viszonyokat. A kata mértéke nem változik - közölte. Az adónem "továbbra is az Európai Unió egyik legegyszerűbb és legkevesebb terhet jelentő közteherviselési lehetősége marad". Az egyetlen cél, hogy kizárják a visszaélés lehetőségét - hangsúlyozta.

A probléma lényege, hogy bizonyos cégek a munkaerőt nem munkaviszony keretei között alkalmazzák, hanem katás vállalkozóként. Nem fizetik meg a munkaviszonyt terhelő közterheket, így a dolgozóknak jelentősen kevesebb nyugdíjuk lesz, és munkajogi védelem sem illeti meg őket - emelte ki Izer Norbert.

A legfontosabb módosítás ezt a helyzetet szüntetné meg azzal, hogy bizonyos esetekben extra befizetést ír elő. Ha a katás vállalkozó és egyik üzleti partnere között az ügyletek értéke egy éven belül meghaladja a 3 millió forintot, akkor a 3 millió forint feletti rész után 40 százalékos adót kell leróni. Fontos, hogy a pluszadót az üzletfélnek, azaz a nagy cégnek kell befizetnie. Így nem éri majd meg a "bújtatott foglalkoztatás" - mondta az államtitkár a Magyar Nemzetnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2020.06.27 16:15

@gondolkoggyunk: akkor még egy kicsit gondolkoggyá mit lehet tenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.06.27 15:46

Elbaxták... de most kijavítják!

gerinctelen fidesznyik pávatánc!

Újabb adónövelés!

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2020.06.27 13:39

Már az 50 százalékos szabály is igazságtalan volt: olyan vállalkozóra is ráfogták, hogy rejtett munkaviszonya van, akinek az 50+ százalékos ügyfél mellett sok más ügyfele is volt abban az évben.
Most jön hozzá a három milliós aljasság: amelyik vállalkotó kettő (vagy még több) ügyfél felé számláz az év során összesen három millió felett, abban az esetben (a kormány szerint) közülük vajon melyik ügyfél az ő rejtett foglalkoztatója?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html