Íme egy adókedvezmény, amelyről csak kevesen tudnak

Azok a vállalkozások, amelyek szakképzetlen embereket alkalmaznak, évek óta jól járhatnának, ha tudnának róla: a jelenleg 15,5 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) helyett a minimálbér összegéig, csak annak felét kell megfizetniük a betanított, szakképzetlen munkások után - hívta fel a figyelmet a a Niveus Consulting Group.
Domokos László, 2020. július 29. szerda, 10:14
Fotó: Getty Images

Az adókedvezmény azok után a külföldi munkavállalók után is jár, akik után szociális hozzájárulási adót fizet a munkáltató.

A Foglalkozások egységes osztályozási rendszere (FEOR) 9-es csoportja szabályozza azt, hogy ki minősül szakképzetlennek. Ez alapján a takarítók és kisegítők, szemétgyűjtők, rakodók, egyszerű ipari, mezőgazdasági, halászati, erdészeti, vadászati, építőipari foglalkozások minősülnek annak.

E munkavállalók száma nagyságrendileg félmillió körüli; a KSH legfrissebb, 2019-es adatai alapján Magyarországon 8 általánost vagy annál kevesebbet végzett foglalkoztatottak száma 503,9 ezer fő. A betanított munkások legnagyobb arányban a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban (például autóipari beszállítók) és az építőiparban dolgoznak.

A kedvezmény igénybevételével egy 100 betanított munkást foglalkoztató cég közel 15 millió forintot takarít meg egy évben - mondta Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adópartnere.

Ráadásul megfelelően kidolgozott háttérdokumentáció alapján - ilyen a munkaköri leírás, állásfoglalás az illetékes hatóságoktól - visszamenőleg is igénybe lehet venni a kedvezményt, amely azonnali pénzügyi segítséget jelenthet a vállalatoknak - tette hozzá a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK