Magyarország tényleg adóparadicsom

Adóparadicsomi állapotokat teremtett a magyar kormány a nagy cégek számára, eközben a lakosság soha nem fizetett olyan sok adót, mint tavaly - foglalta össze a helyzetet röviden a Népszava.
Domokos László, 2020. január 27. hétfő, 09:59
Fotó: Pexels

A második Orbán-kormány a 2010-es hatalomra kerülésekor átalakította az adópolitikát - a gazdaságpolitikát akkor irányító Matolcsy György elképzelései szerint. Az új célkitűzés az lett, hogy a jövedelmekkel szemben a fogyasztást adóztassák.

A 2019-es részletes költségvetési tavalyi számok ismeretében ez a terv részlegesen teljesült: a fogyasztási adóbevételek az egekbe szöktek, ám a jövedelem-típusúak is - legalábbis a lakosságnál. A cégek jövedelmeit terhelő adók ugyanakkor reálértéken gyakorlatilag szinten maradtak, egyes befizetéseik, például a társasági adóbevételek pedig még csökkentek is 2010-óta - írta a napilap.

Tavaly a Pénzügyminisztérium adatai szerint alig 303 milliárd forintnyi társasági adót fizettek be az arra kötelezett, illetve az ezen adózási formát választó cégek (ezek jellemzően a magyarországi hazai nagyvállalatok, és a kormány által korábban "elátkozott" multik). A büdzsé társasági adóból származó bevételei utoljára 2000-ben voltak alacsonyabbak, mint tavaly.

A PM számai szerint a magyar cégek idei társasági adólapja - vagyis várható nyeresége - 6823 milliárd forint lesz. Tavaly ez az összeg 5600-6000 milliárd forint között lehetett, és ea nyereségből szedett be az állam 303 milliárd forintot - azaz a teljes nyereség csupán 5 százalékát. Bár társasági adókulcs 9 százalék, a sokféle kedvezmény után a tényleges adóteher 5 százalék körüli összegre csökken.

Ezt a Népszavának több szakértő is úgy értékeli: a társasági adó hatálya alá tartozó cégek valódi adóparadicsomi állapotokat találnak idehaza. (A Wikipedia szerint adóparadicsom alatt olyan helyszínt értünk, amely rendkívül kedvező adózási feltételeket biztosít a különböző cégek és gazdasági társaságok számára - a szerk.)

A céges adófizetés torzulását jelzi, hogy eközben a három kisvállalati adóból (eva, kiva és kata) tavaly 272 milliárd forint folyt be, vagyis Magyarországon a kis cégek csaknem ugyanannyi adót fizetnek, mint a nagyvállalatok.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.01.27 11:33

"... kis cégek csaknem ugyanannyi adót fizetnek, mint a nagyvállalatok...." De mivel sokkal több kis cég van, mint nagyvállalat, ezért az adóterhelésük is sokkal kisebb. Kit néztek itt hülyének? Egyébként pedig azok az országok szárnyalnak a világban, ahol alacsonyak az adók. A pénz azé, aki megtermeli. Ahol magasak az adók, onnan menekülnek a vállalkozások. Ki az a hülye, aki azért dolgozik, hogy elvegyék tőle?

Adóparadicsomok addig lesznek, amíg vannak adósivatagok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.01.27 11:16

Mocskos népnyúzó, embertelen fidesz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html