Még egy hónap haladékot adott a NAV

Mivel sok ügyfél jelezte, hogy problémái vannak az átállási folyamattal, az Adóhatóság nyár elejére tolta a számlázórendszer új verziójának kötelező használatát. Ezt követően már pár százezer forintos tételeknél is komoly szankciókat kockáztat az a vállalkozás, amelynél a nem frissített szoftver miatt problémássá válik az adatszolgáltatás - hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.
Domokos László, 2019. május 2. csütörtök, 13:45
Fotó: Pixabay

Csak június 4-től módosulnak a számlázóprogramok kötelező, valós idejű, elektronikus adatszolgáltatásának technikai követelményei. A NAV által eredetileg már e hónapban bevezetni kívánt változtatás azon vállalkozásokat érinti, amelyek legalább százezer forintnyi áfát tartalmazó - vagyis általános esetben nettó 371 ezer forintos értékű - számlát állítanak ki és annak minden adatát azonnal, online módon kell továbbítaniuk a hatóságnak.

Az egyik fő változás, hogy a számlán szereplő termékhez kapcsolódó mennyiségi egységet ezután máshogyan kell kiválasztani. Az új követelmények többsége inkább a program és az adóhatóság szerverei közötti kommunikáció technikai vonatkozásait érintik: egyes adatok ezentúl értelmezhetőbben és feldolgozhatóbb állapotban kerülnek a rendszerbe.

Az 1.1-es specifikációhoz és XSD sémához kapcsolódó új követelmények leírása már február óta elérhető a NAV honlapján, és az új határidőtől kötelező alkalmazni őket. További komoly változások 2020 januárjától lépnek majd életbe. A 2.0-ás verziójú adatszolgáltatás tervezett technikai előírásait egyébként már elérhetővé tette a Hatóság, melyet az adózók május végéig véleményezhetnek.

Érdemes kihasználni a hátralévő egy hónapot és felvenni a kapcsolatot a számlázó program fejlesztőjével. Az elmúlt hónapok tapasztalatai ugyanis azt mutatják, hogy nemcsak milliós, hanem akár már jóval alacsonyabb - pár százezer forintos - tételeknél is megkeresi a vállalkozásokat a NAV, ha a cég számlázóprogramja az automatikus adatszolgáltatást nem jól teljesíti - hívta fel a figyelmet Földes Balázs, a Crowe FST szenior menedzsere. Ha a frissítés elmarad, akkor a hatóság nem fogja befogadni a számlaadatokat, a bírság pedig az érintett számlánként félmillió forintig is terjedhet cégeknél.

Elsősorban azok a vállalkozások kerülhetnek a legnagyobb bajba, amelyek egyedi fejlesztésű programot használnak és nem kész számlázási rendszerből állítják ki számláikat - tette hozzá a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.05.02 16:56

Ha valakinek eddig még soha nem volt ilyen magas (bejelentés-köteles) értékű számlája, annak felesleges az átállással foglalkoznia. Főleg azért, mert ha esetleg mégis előfordul egy nagyobb szánma, azt más módon, egyedileg is be lehet jelenteni az adóhivatalnak. Igaz, hogy ezen egyedi bejelentés pontos módját senki sem tudja, de alkalmazni már kötelező.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html