A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A kormány látszólag nem sürgeti a nyugdíjtörvény megalkotását, ez elsősorban koncepciótlanságra utal − mondták szakértők a Napi Gazdaságnak. Értékelésük a korábbi parlamenti részletes vita érdemi részt nélkülöző szócsatáira is rímel. Korábban Soltész Miklós államtitkár mindössze annyit mondott, hogy a nyugdíjakat továbbra sem adóztatják meg és azok összege nem is csökken. Simonovits András, az MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet tudományos tanácsadója szerint ez csak akkor és csak egy ideig tartható, ha "a társadalom elviseli a jelenlegi magas járulékkulcsokat, a bruttó bérből levont 10 százalékot és a bruttó bérre rárakódó 24 százalékot."

A kormánypárttól érkező felhangok szerint azonban a nyugdíjtörvény 1997-es módosítása változásokat hozott volna 2013-tól a nyugdíjszámításban, ami az akkor nyugdíjba vonulók nyugdíjának csökkentését és a bruttó keresetben történő nyugdíjszámítás alapján a nyugdíjak adóztatását eredményezhette volna, így a most tárgyalt módosítások ezt előzhetik meg.

Ezt alátámasztják a szakértők, hiszen az "1997-es meggondolatlan törvény érvényesítése jövőre az új nyugdíjakat 17,5 százalékkal csökkentette volna." A cikcakkos szolgálati skála megtartása viszont szembe megy az egyébként tervezett svéd vagy német rendszer logikájával, ahol minden szolgálati év ugyanannyit ér, ráadásul a 2013-ra időzített, de azóta már érvényét vesztett törvény a vegyes rendszer tb-nyugdíjait a tiszta tb-nyugdíjak 75 százalékában állapította meg". Emellett a magánnyugdíjak államosítása nemcsak a nyugdíjrendszerbe vetett hitet ásta alá, hanem az államosított pénztári vagyon jelentős része "pocsékba" ment − mondta Simonovits. Szerinte módosítani kell a zárószavazás előtt a nyugdíjtörvényt, illetve a személyi jövedelemadóról szóló 1995-ös törvényt, hogy a magánnyugdíjpénztár felszámolása vagy végelszámolása miatt a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszaléptetett pénztártag is adómentesen juthasson hozzá a kifizetésekhez. Továbbá az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba átutalt összeg után adókedvezményt vehessen igénybe, tekintettel arra, hogy a visszalépési lehetőségekhez ezt a kedvezményt a jogalkotó korábban is társította. A szakértők a nyugdíjvita elhúzódására számítanak.