Adóbevallás - Nagyon oda kell figyelni idén

Az adómegállapítás után külön rendelkezést igényel az adó egy-egy százalékának felajánlása civil szervezetek, illetve egyházak részére azoknak, akiknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el a személyijövedelemadó-bevallást (szja-bevallás) - hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.
Szász Péter, 2017. február 23. csütörtök, 15:06
Fotó: Napi.hu

Soltész Miklós annak kapcsán beszélt erről, hogy az idei esztendőtől már nemcsak az adózó és a munkáltató, hanem a NAV is elkészíteti az szja-bevallásokat. Az 1 százalékról rendelkezők száma évről évre nő, vagyis az emberek egyre inkább felismerik ennek társadalmi jelentőségét.

Utóbbi érzékeltetésére elmondta, hogy amíg 2013-ban 997 ezren ajánlották fel adójuk egy százalékát 31 egyháznak, addig az idén már 1 millió 108 ezer volt a felajánlók száma. A legtöbb felajánlást a Római Katolikus és a Görög Katolikus Egyház közössége kapta, a második helyen a reformátusok, a harmadik helyen az evangélikusok állnak.

Fülöp Attila az államtitkárság helyettes államtitkára arról számolt be: ugyancsak növekedést mutat a civil szervezetekhez irányuló felajánlások száma.  Amíg 2015-ben 2 millió 54 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, az idén több mint 2,1 millióan. A 60 ezer bejegyzett civil szervezet közül egyébként regisztráció alapján 28270 lehet kedvezményezett.

HOZZÁSZÓLÁSOK