Miközben a kormány négy százalékos bővüléssel számol 2020-ra is, a jegybank csak 3,3 százalékot vár. Ami pedig erősen meglátszódik a jövő évi költségvetésen is: a lassabb növekedés miatt a jegybank számítása szerint az államháztartás bevétele 319 milliárd forinttal lehet kevesebb annál, mint amit a kormány vár - írja cikkében a Népszava, melyben a legutóbbi MNB-s Költségvetési jelentést elemzik.

A probléma az, hogy a várt GDP 0,7 százalékát kitevő különbözet majdnem akkora, mint a rekord alacsonyra ígért költségvetési hiány: ezt ugyanis a GDP egy százalékára várja a kormány. A jelentés viszont azt mondja, ha nem változtatnak, akkor az 1,4 százalékos deficit lehet. Viszont a költségvetési hiány tartására még látnak módot a Matolcsy György vezette jegybank elemzői. Ugyanis az országvédelmi alapnak nevezett tervezési tartalékban 378 milliárd forintot különítettek el, kevesebb kiadással innen lehet pótolni a hiányt és tartani a célértéket.

Az MNB által feltárt 319 milliárd forintos kvázi bevételkiesés nagyobb része - 257 milliárd forint - államháztartási adó- és járulékbevételeinél jelentkezik, míg a fennmaradó 65 milliárd forint kiesését uniós támogatások átutalásánál várják. A legnagyobb elmaradás - 151 milliárd forint - a fogyasztási adókban keletkezhet az MNB elemzői szerint, ám míg az áfa-bevételeket 186 milliárd forinttal kisebbre várják, mint a kormány, addig a jövedéki adóból 30 milliárdos többletbevételt remélnek - összegzi a lap.