Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adóhivatal évek óta kezdeményez peres eljárásokat az egyes vállalkozási formák által biztosított korlátolt felelősséggel visszaélő tisztségviselőkkel szemben. Az elmúlt években több mint kétezer úgynevezett felelősség-átviteli per indult országos szinten, ezek hatására pedig milliárdos nagyságrendben állapítottak már meg olyan kötelezettségeket vállalkozások vezető tisztségviselői rovására, melyek egyéb módon nem lettek volna érvényesíthetők.

A kialakult pergyakorlat mellett nyilvánvalóvá vált, hogy a korlátozott felelősség korántsem jelenti a társas vállalkozások mögött álló magánszemélyek teljes "felelőtlenségét", így többek között a költségvetési bevételek rovására piaci előnyöket szerző vállalkozások vezetői bírósági határozatok alapján személyesen lesznek kénytelenek megfizetni a jogszerűtlenül szerzett előnyt - hívta fel a figyelmet a NAV.

Ha a bíróság által a hitelezői veszteségből eredő károk megfizetésére kötelezett személy nem fizet, akkor a hitelező kérelmére öt évre eltilthatják őket a cégképviselettől és az irányító befolyást biztosító üzletrészek megszerzésétől.

A hivatal idén új típusú, úgynevezett perelőkészítő ellenőrzéseket is folytat, melyeknek célja a perben bemutatható bizonyítékok begyűjtése, így célirányosan biztosítható a piaci versenyt tisztességtelenül deformáló személyek kizárása a gazdasági életből.

A tagok és képviselők személyes felelősségre vonása legbiztosabban jogkövető magatartással kerülhető el. Bár a gazdasági törvényszerűségek eredményezhetnek fizetésképtelenséget, azonban ilyenkor felértékelődik, hogy a vezető tisztségviselő a válságot miként kezeli. Fontos, hogy valamennyi eljárásban részt vegyenek a társaság felelős irányítói, hiszen a távolmaradásukkal nem tudják elkerülni a várható jogkövetkezményeket - olvasható a közleményben.

A NAV által indított pereknek gazdaságfehérítő hatása is van, hiszen a tisztességtelen piaci előnyöket élvező vállalkozások irányítóit egyrészt a személyes helytállási kötelezettség lehetősége tarthatja vissza a hitelezők megkárosításától, másrészt a vele szemben alkalmazható eltiltás lehetővé teszi a szabálykövető vállalkozások piaci megerősödését.