Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Letartóztatták, illetve bűnügyi felügyelet alá helyezték a kiterjedt üzleti hálózattal rendelkező cégtulajdonost, a bűncselekményben gyaníthatóan közreműködő fiát, a társaság ügyvezetőjét és még három gyanúsítottat - közölte az adóhivatal.

Az egyik terhelt éppen a Maldív-szigetekre indult, de a repülőtéren már várták a pénzügyi nyomozók. Az akció így kezdődött, majd az üzem területén őrizetbe vették az érintett cég rövid időre Magyarországra érkezett tulajdonosát és a magyar ügyvezetőt is. A tulajdonos fia Dubajon keresztül "repült" a nyomozókhoz.

A nyomozás adataiból kiderült: a munkavállalókat színlelt módon alvállalkozóknál, a valós fizetésüknél kisebb összegre jelentették be, amivel járulék, áfa és egyéb adónemekben összesen mintegy ötmilliárd forint kárt okoztak. Ez nemcsak a költségvetésnek, hanem a munkavállalóknak is hátrányos a későbbi táppénz, illetve nyugdíj megállapításakor.

A megalapozott gyanú szerint a színlelt ügyletekből származó haszonból a gazdasági társaság több mint egymilliárd forintot osztalékként egy, az érdekeltségi körébe tartozó ciprusi cégnek utalt, majd kölcsönként feltüntetve továbbutalták a pénzt egy szintén hozzájuk köthető, spanyol vállalkozásnak. Pénzmosásra utal, hogy a bűncselekményből származó vagyont bankon való átfuttatással, transzformálással igyekeztek legalizálni.

A pénzügyi nyomozók a gyanúsítottakat bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása és pénzmosás bűntette miatt hallgatták ki. Mindezért akár húsz év szabadságvesztés is lehet a büntetés.

Az akció időpontjában rendelkezésre álló magyar és külföldi vagyontárgyakat is zárolták az európai bűnüldözési, ügyészségi és vagyonvisszaszerzési szervezetek együttműködésével. Így a bűnös vagyonból származó értékeket nem lehet eladni, sem megterhelni. A büntetőeljárás végén, az ítéletet hozó bíróság dönthet arról, hogy a több mint húszmilliárd forint értékű vagyon mekkora részére vonatkozzon vagyonelkobzás, illetve mekkora rész képezze a pénzbírság alapját. A zárolt vagyontárgyak rendeltetésszerű használata, a cég legális működése nincs korlátozva - olvasható a közleményben.