Július 1-től a szociális hozzájárulási adó 17,5 százalékra csökkent. A jogszabály változás időben kihirdetésre került, ám annak értelmezésével a NAV nagyon elkésett.

Az első beadási határidő ma, augusztus 12-én van. Az adóigazgatási kormányrendelet (465/2017.) 27.§ (1) bekezdése szerint a jogszabályváltozásnak megfelelő 1908-as nyomtatványt 2019. július 12-ig kellett volna a NAV-nak közzétenni. Ehelyett augusztus 8-án (csütörtökön) - négy nappal (!) a beadási határidő előtt - egy frissítést tett közé az adóhivatal, melyben a 12-es lapot kiegészítette egy VII. blokkal. amelyben - jogértelmezése szerint - az áthúzódó kedvezményekre a szocho csökkentés ellenére 19,5 százalék kedvezményt lehet figyelembe venni a 17,5 százalékos szocho terhére - mutat rá az adószakértő.

Angyal József szerint ez egy erősen vitatható jogértelmezés. Nem beszélve arról, hogy a jogsértő frissítés problémákat okoz. Az a több tízezer vállalkozás, amely augusztus 8-ig beküldte a 1908-as adatszolgáltatását, most újra küldheti azt, mert visszamenőlegesen hibásnak nyilvánította a NAV frissítése.

Azok sem jártak jobban, akik az adatszolgáltatást most, a hétvégi strandolásról visszatérve töltötték le a frissítést és megpróbálják beküldeni. Ezt ugyanis nem tudják hibátlanul kitölteni a teljes szocho kedvezményes áthúzódó kedvezménynél (például gyesről visszatérő anyuka esetében). A hiba oka, hogy a NAV nem boldogult egy képlettel a 696. A. sorban, így egyszerűen kihagyta, emiatt hibát jelez az ellenőrző szoftver.

A változásról semmilyen tájékoztatót nem tett közzé az adóhivatal, a változásokat a 1908-as kitöltési útmutató 155. oldalától pirossal jelzik. Azok a bérszámfejtők, könyvelők, akik a mai napon megpróbálják beadni a 1908-as bevallást, nem tudják hibátlanul megtenni áthúzódó kedvezményekre.