Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A helyzet ma gyökeresen eltér 2002-höz képest: újrakezdésre van szükség a magyar gazdaságpolitikában - vélte Varga Mihály.

Az újrakezdés kifejezetten fontos, hiszen Magyarország új elemként, a bizalmatlansággal is küzd - mondta államtitkár. A kormány számára azonban előny, hogy nagy bizalommal kezdte meg működését és rendelkezik a gyors reagálás eszközével - tette hozzá.

Az eurózónához való csatlakozás tekintetében a kormány célja, hogy minél hamarabb bevezessük a közös devizát, azaz minél hamarabb teljesítsük a belépés feltételeit - fogalmazott.

A társadalmi folyamatok végigtekintése során az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy közel sem egységesek a jelenleg uralkodó demográfiai folyamatok. A nyugdíjak összegének szóródása rendkívül magas, és a munkanélküliség régiónkénti eltérése is jelentős.

Mindezért, a kormánynak figyelembe kell vennie, hogy az állami támogatásban részesült cégek hol teremtenek munkát és alapvetően szükség van a teljes támogatáspolitika átgondolására.

A munkát terhelő adókat tekintve, jelentősen elmaradásban vagyunk a régió országaihoz képest is. A cél, hogy a régiós országokkal egy szintre kerüljünk, majd lehagyjuk őket.

A külső finanszírozási problémákat illetően, Varga kifejtette: az egészséges, ha a lakosság megtakarításai fedezik az államháztartás hiányát. Külső forrásokra szükség van, de ezt a vállalatok és ne az állam vonja be. 2001-ben még ilyen folyamatok uralkodtak, ám az évtized derekára az állam adósodott el külföld felé - mondta, hozzátéve, hogy ezért újra ilyen struktúrát kell kialakítani és ösztönözni kell a lakossági megtakarításokat.

A kormány célja ezért - összegezte az államtitkár -, hogy magasabb növekedési pályára álljon az ország, kisebb állami elosztás mellett, miközben az egyensúlyt is megteremti. A régió legversenyképesebb országává kell, hogy váljon Magyarország, amihez a legfőbb eszköz az adórendszer átalakítása.