Adókönnyítések a kisember zsebének

Egyelőre ugyan nem teljesen világosak az amerikai kormány válságkezelő intézkedéseinek - a pénzügyi mentő csomag (TARP), illetve az új 790 milliárdos gazdaságélénkítő csomag - részletei, ám időközben számos elem ismertté vált.
NAPI Online, 2009. február 16. hétfő, 20:03
Fotó:


A Napi Gazdaság cikke

A múlt heti bejelentés szerint a TARP részeként 50 milliárd dollárt fordítanak az otthonuk végrehajtásával fenyegetett lakáshiteladósok kisegítésére, ám néhány nap alatt az is kiderült, hogy az Obama-adminisztráció - szemben elődjével - nem zárkózik el az elől, hogy közvetlen támogatást adjon a vészhelyzetben lévő embereknek. A lakástulajdonosok fizetőképességének rigorózus vizsgálata után forrást biztosítanának arra, hogy a hitelt nyújtók anyagi veszteség nélkül enyhíthessék a törlesztési feltételeket, például átütemezhessék a tartozásokat. Szakértők szerint ha tényleg lesz ilyen lépés, az segítene életet lehelni a lakáspiacba, ahol az árverés alatt lévő több százezer ingatlan lenyomja az árakat.
A fogyasztást ösztönző adókedvezmények felsorolása nehéz, a lista meglehetősen sok intézkedést tartalmaz. A két legnagyobb tételt, 116 milliárd, illetve 470 milliárd dollárt a kisebb keresetűek adóhitele és a nagyobb jövedelműek speciális adójának (AMT) egyéves felfüggesztése adja. Az előbbi 400 dollárt juttat személyenként, illetve 800-at házaspáronként azoknak, akik éves jövedelme nem haladja meg a 75, illetve 150 ezer dollárt. A kedvezmény egy részét igénybe vehetik a 100, illetve 200 ezer dollárt keresők is. Az adóhitelt több részletben is fel lehet venni, így több hónap alatt a nagyon kis keresetükből nagyon keveset adózók is hozzájutnak. A kölcsönt periódusokhoz kötött 15 dolláros részletekben kell visszafizetni, egy évben 26 periódus lesz. A jobb módban élőket terhelő AMT adót azért függesztik fel, mert az utóbbi időben olyanoknak is fizetniük kellett, akikre az eredeti elképzelés szerint nem akarták ráterhelni ezt a pluszadót.
Egyszeri 250 dollárt kapnak az inaktívak, ez 14,2 milliárd dollárba kerül a költségvetésnek. Az alacsony keresetű nagycsaládos - legalább háromgyerekes - adózók szja-hitellehetőségét ideiglenesen 40-ről 45 százalékra emelik - ez 14,8 milliárd dollárt visz el. Az autóvásárlók 2009-ben mentesülnek az új autót, illetve annak forgalomba helyezését terhelő közterhek alól, feltéve, hogy éves jövedelmük nem magasabb 125 ezer - páronként 250 ezer - dollárnál. Az adófizetők ezt a kedvezményt megússzák 1,7 milliárd dollárból.

HOZZÁSZÓLÁSOK