Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A PFC nevű svéd cég egy olyan klinikát működtet, amely mellplasztikát, zsírleszívást, végleges szőrtelenítést és egyéb szépészeti műtéteket végez. Amikor 2007 májusában vissza akarta igényelni a cég az áfát, az ottani adóhivatal nemet mondott: nem lehet visszatéríteni az áfát adómentes ügyletek esetében, és adólevonást sem lehet engedélyezni, mivel a kozmetikai és a helyreállító műtétek is adómentes orvosi gyógykezelésnek minősülnek.

A klinika a bírósághoz fordult, amely neki adott igazat, kimondva, hogy a klinika által nyújtott sebészeti és esztétikai kezelésekre irányuló szolgáltatások nem minősülnek orvosi gyógykezelésnek. Ez ellen viszont az adóhivatal fellebbezett. A közigazgatási fellebbviteli bíróság részben igazat adott a hivatalnak, mivel véleménye szerint mentesek az adó alól a helyreállítás céljából vagy lelki okok miatt végzett műtétekre és kezelésekre irányuló szolgáltatások, amennyiben azokat orvosi foglalkozás gyakorlására feljogosított személyzet nyújtja.

Következő lépésként az adóhivatal a legfelsőbb közigazgatási bírósághoz fordult, azt állítva, hogy a PFC által nyújtott, mind esztétikai, mind pedig helyreállító műtétek és kezelések is orvosi gyógykezelésnek minősülnek, és ezért a klinika az e tevékenység keretében végzett beszerzései után nem jogosult az előzetesen felszámított áfa levonására. A legfőbb bírói fórum arra kereste a választ, hogy az "orvosi gyógykezelést" és az "egészségügyi ellátást" úgy kell-e értelmezni, hogy azok magukban foglalják az orvos vagy más, engedéllyel rendelkező egészségügyi szakember által végzett összes sebészeti beavatkozást vagy egyéb kozmetikai kezelést, illetve a beavatkozások célja − a szépészet − bír-e döntő jelentőséggel e minősítés során?

Miután a svéd bíróság nem tudott dönteni, az Európai Bíróságtól kért előzetes döntéshozatalt. A legfontosabb kérdése úgy hangzott, hogy az uniós áfairányelvben foglalt egészségügyi adómentesség kiterjed-e az olyan szolgáltatásokra, mint az esztétikai műtétek, illetve az esztétikai kezelések. Továbbá hatással van-e erre az értékelésre az, ha a műtéteket vagy a kezeléseket betegségek, testi károsodások vagy sérülések megelőzése vagy kezelése céljából végzik, illetve figyelembe lehet-e venni a betegnek a beavatkozás céljáról alkotott véleményét.

A hosszas jogi levezetés után az Európai Bíróság a napokban megállapította, hogy az uniós áfairányelv adómentes kategóriájába beletartoznak az olyan szolgáltatások, amelyek esztétikai műtéteket, illetve esztétikai kezeléseket foglalnak magukban, és az "orvosi gyógykezelések" vagy "egészségügyi ellátások" fogalmába tartoznak. További feltétel, hogy e szolgáltatások célja betegségek vagy egészségügyi zavarok diagnosztizálása, kezelése vagy gyógyítása, valamint az egészség védelme, fenntartása vagy helyreállítása. Az esztétikai beavatkozást igénybe vevő személynek a beavatkozásról alkotott puszta véleménye önmagában nem meghatározó azon kérdésben, hogy a beavatkozás gyógyászati célt szolgál-e. Ezzel azonban nem ért véget az európai verdikt. A bíróság kimondta, hogy az áfamentességhez tüzetesen vizsgálni kell az irányelv adómentességének további passzusait is. (lásd keretben).