BUX
38971

Adósmentés: feltűnő módosítások történtek

A hitelintézeti jogászok szerint feltűnő, hogy a Magyar Bankszövetséggel korábban folytatott egyeztetésen kialakult állásponttal szemben a Nemzeti Eszközkezelő (NET) nem követelést venne meg, hanem ingatlanokat; további módosítás is történt.

B. Varga Judit, 2011. augusztus 16. kedd, 08:39

A kormány adósvédelmi intézkedései közül a bankok véleménye szerint az árfolyamfixálásnál jóval nagyobb lehet az érdeklődés a szociális intézkedések iránt. A Nemzeti Eszközkezelővel (NET) kapcsolatban eddig bőségesen hangzottak el nyilatkozatok, a részletes jogszabály azonban még várat magára. A NET felállításáról szóló kormányrendelet Magyar Közlönyben legutóbb megjelent módosításából (Napi Gazdaság, 2011. augusztus 12.) csupán a további egy hónapos csúszás látszik egyértelműnek.

A hitelintézeti jogászok szerint feltűnő, hogy a Magyar Bankszövetséggel korábban folytatott egyeztetésen kialakult állásponttal szemben a NET nem követelést venne meg, hanem ingatlanokat (eredetileg arról volt szó, hogy az állam olcsón juthatna a lakásokhoz, cserében viszont a pénzintézetek megszabadulnának rossz minősítésű hiteleiktől). Azt azonban még a Bankszövetségnél sem tudják, hogy ennek végül mi lehet a jelentősége, őket ugyanis − értesült lapunk − már egyáltalán nem vonják be a jogalkotás előkészületeibe.

További módosítás, hogy a lakások vételárát a jelzáloghitel-szerzõdés megkötésekor megállapított hitelfedezeti értékbecslés aktualizált eredményéhez igazítanák. Ezt a szektorban egyáltalán nem tartják logikusnak. Mint az egyik banknál elmondták: a bírósági végrehajtási és az ezen kívüli értékesítési eljárásban készül aktuális értékbecslés, hisz a kikiáltási ár, illetve a becsérték ehhez igazodik. A vételárat ehhez az aktuális értékhez lenne célszerű kötni, és nem egy olyan fiktív értékhez, ami a folyósítás óta akár pozitív, akár negatív irányban jelentősen elmozdulhatott.

A rövid kormányhatározat más pontjával is akad gond. Ebben ugyanis előírják a bírósági végrehajtás és a bírósági végrehajtáson kívüli értékesítés szabályainak összehangolását − figyelemmel azok tervezett módosításaira is. Arról azonban, hogy ez utóbbi mi is lehet, szintén nincs az érintetteknek információjuk.