Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több, mint ezer milliárd forinttal nőtt tavaly a magyar cégek hitelállománya, miközben bő 5 százalékkal zsugorodott a gazdaság - írja a Népszava. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2019-ben csak 839 milliárd forinttal nőtt a vállalati hitelállomány, vagyis a válság növelte a cégek eladósodottságát. Ha jön a gyors felpattanás, akkor a vállalkozások többségének nem is okozhat gondot megnövekedett hiteleik törlesztése.

Ahol lassabb lesz a kilábalás - mint például a turizmusban -, ott a hitelek átütemezésére vagy további kormányzati támogatásra lehet szükség. Márpedig éppen a lezárások által leginkább sújtott turizmus-vendéglátás ágazatban nőtt rekordszintre, 287 milliárd forintra az adósságállomány. A válságot megelőző évben 22 milliárddal, vagyis csak 11 százalékkal nőtt e területen működő vállalkozások hitelállománya.

Eközben a robbanásszerű keresletnövekedés révén a válság egyik nagy nyertese, az informatikai szektor duplázott, hitelállománya 216 milliárd forintra emelkedett. Az ágazat növekvő bevételei ugyanakkor bőven alapot teremtenek a hitelek törlesztésre, vagyis ebben a szektorban az eladósodásnak a jövőben szinte csak pozitív hatásai lehetnek.