Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Varga Mihály pénzügyminiszter beterjesztette az Országgyűlésnek az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot - közölte a Pénzügyminisztérium (PM). Ha az Országgyűlés megszavazza, jövőre 12 millió forintra nőhet a kisvállalkozások adómentessége az áfában, csökkenhet a bankadó, még több nyugdíjast és kutatót foglalkoztathatnak a cégek, illetve azok a cégóriások, akik eddig ezt nem tették, hozzájárulnak a közterhekhez.

A most benyújtott törvényjavaslat egy lépést tesz előre annak érdekében, hogy hazánk biztosítsa az Európai Unióban a legversenyképesebb adózási környezetet - vélekedett a PM. A 150 oldalas törvényjavaslat kedvezőbbé teszi például a nyugdíjasok foglalkoztatását, mert jövedelmük után a munkáltatónak szakképzési hozzájárulást sem kell fizetnie. Így az öregségi nyugdíj mellett dolgozók adóterhe mindössze a 15 százalékos személyi-jövedelemadó (szja). Az adócsökkentések hitelintézeteket is érintik. Az EBRD-s megállapodás értelmében a bankadó felső kulcsa 0,21 százalékról 0,2 százalékra csökken.

A Pénzügyminisztérium szerint a köztehercsökkentéssel párhuzamosan Magyarország versenyképességét növelheti a kutató-fejlesztő foglalkoztatása után járó adókedvezmény, amely gyakorlatilag felére csökkenti a kutató-fejlesztő munkavállalót alkalmazó vállalkozás szociális hozzájárulási adóját. A k+f-adókedvezményt felváltó új kedvezmény összege a k+f tevékenység közvetlen költségeként elszámolt bérköltség után a 19,5 százalékos adómérték 50 százaléka.

A most benyújtott törvényjavaslatban számos, az adószakmával közösen előkészített bürokráciacsökkentő intézkedés szerepel. Így többek között jövőre már nem kell bejelenteni a foglalkoztatottnak dolgozója végzettségére, szakképesítésére, illetve azt ez igazoló okiratokra vonatkozó adatokat. Jelentősen csökkenti az adminisztrációt az üzleti és magáncélra is használt személygépkocsik bérbevétele esetében követendő új szabály, mely szerint jövőre a bejövő számlák áfa tartalmának 50 százaléka külön útnyilvántartás vezetése nélkül is levonhatóvá válik.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a tartósan veszteségesen működő óriáscégeket is górcső alá veszi. A NAV ugyanis a nagy árbevételű (két éven keresztül 60 milliárd forintot elérő), de veszteséges cégeket automatikusan ellenőrizni fogja. Azokat a cégeket szűri ki, amelyek csak papíron - a közterhek megfizetésének elkerülése miatt - veszteségesek. Az intézkedés célja az, hogy a nagy, de veszteséges működő cégek se bújhassanak ki adókötelezettségeik alól - írta a minisztérium.

Fotó: Földi D. Attila / Napi