Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében adózási könnyítésekről is rendelkezett: a 140/2020. (IV. 21.) kormányrendelet értelmében meghosszabbodott az éves számviteli beszámoló leadásának határideje és a bevallási határidő a társasági adó, az innovációs járulék, az energiaellátók jövedelemadója, a kisvállalati adó, valamint a helyi iparűzési adó esetében.

A vállalatok áprilisban szeptember 30-ig kaptak haladékot éves adókötelezettségeik teljesítésére és beszámolóik közzétételére. Azok az adózók, akik éltek a meghosszabbítás lehetőségével, annak mindenképpen figyelnie kell közelgő határidőre - figyelmeztet Bákonyi László adójogi szakértő, aki szerint több okból is érdemes minél hamarabb benyújtani a bevallást és beszámolót.

Például a vonatkozó adónemek esetén azok a vállalkozások, amelyek megfizetett adóelőlegük alapján visszaigénylésre jogosultak, értelemszerűen csak bevallásuk beadását követően tehetik ezt meg. Ezt a különbözetet az adózó továbbra is a főszabály szerinti esedékességtől, vagyis az adóévet követő ötödik hónap utolsó napjától jogosult visszaigényelni.

A rendelet a számviteli beszámolók, így az éves beszámoló, az egyszerűsített éves beszámoló, az összevont (konszolidált) éves beszámoló, az egyszerűsített beszámoló elkészítési, nyilvánosságra hozatali, letétbehelyezési és közzétételi, továbbá benyújtási határidejét ugyancsak kitolta, és értelemszerűen a számviteli beszámolókra épülő további számviteli kötelezettségek határidejét is ettől a naptól kell számítani.

Itt is fontos lehet azonban az időzítés a vállalkozásoknak: azok a cégek például, amelyek hitelfelvételben gondolkodnak vagy bizonyos pályázatokon kívánnak indulni, és üzleti eredményeik 2019-ben kedvezően alakultak, szintén érdemes időben közzé tenniük beszámolóikat, hogy mielőbb hozzájuthassanak ezekhez a forrásokhoz - jegyzi meg a szakértő.