Őrjöngenek a könyvelők - durva korlátozásokat hozott a NAV?

A NAV hónapok óta korlátozza az onlineszamla.nav.gov.hu oldalon a lekérdezéseket, így nem lehet konkrét listákhoz hozzájutni. Az adóhatóság - miután gyakorta szokták hitetlenkedve fogadni az informatikai hibákra vonatkozó visszajelzéseket - kapott a lekérdezés folyamatáról és hibára futásáról egy videót szeptember 20-án. Azóta nem válaszoltak, a hibajelenség változatlanul fennáll - írta Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke.
K. Kiss Gergely, 2020. október 19. hétfő, 20:02
Fotó: Getty Images

A MKOE Facebook bejegyzésében megjelent vitairat szerint a hiba nem lehet véletlen, azt korlátozás okozhatja, amiről a NAV részéről nem szeretnének nyilatkozni. Ezt az előző héten a NAV újabb durva korlátozással tetézte. A könyvelőszoftverek és az ügyviteli programok egyre szélesebb tábora építi ki az online számla adatok tömeges letöltésére alkalmas interfészt és csatlakozik fel a NAV-ra. A tömeges lekérdezéseket azonban megelégelte a hivatal informatikai részlege és bevezette a szigorú korlátozást - méltatlankodik a szekember.

Szerinte a korlátozást nehéz köznyelven elmagyarázni. Talán úgy lehetne jellemezni, hogy az online ügyintézést a NAV egy tollvonással digitális sivataggá alakította. Esőre pedig nincs esély.

Az adóhatóság - ahelyett, hogy fejlesztené a rendszereket - időt szánt arra, hogy az adózók rejtélyes módon kiválasztott körénél bepanaszolja a számlázószoftverek programozóit, arra hivatkozva, hogy a szoftver nem végzi el a számla-adatszolgáltatás visszacsatolási protokollját. Erre több szoftverkészítő felháborodva reagált és a NAV - nevüket és pozíciójukat titkoló, anonim módon válaszolgató - informatikusait kérte számon az üzleti hitelrontás okán. A parázs vita a NAV online számla fórumán még mindig tart.

Az alelnök a következő eseményre emlékeztet: a mai napon felhívtam Mizsányi Attilát, aki a NAV Központi Irányításán ezért az informatikai területért (is) felel. Azt kérdeztem tőle, hogy egyeztethetünk-e néhány percben az online számla kapcsán. Közölte, hogy "Nem". Megkérdeztem, hogy "Ne beszéljünk?". Közölte, hogy "Ne." Ezt követően letette a kagylót.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületénél szomorúan figyelik, hogy az informatikai színvonal és az ezzel kapcsolatos kommunikáció hová süllyed a NAV berkein belül - zárja irományát Ruszin Zsolt.

HOZZÁSZÓLÁSOK