Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bürokratikus terhek csökkentése mellett az adóegyezmény biztosítja azt is, hogy az adóhivatal a lehető leghatékonyabban lépjen fel az esetleges nemzetközi adóelkerüléssel szemben. Az amerikai anyavállalattal rendelkező magyar leányvállalatok mentesülhetnek a hazai szabályok által előírt országonkénti jelentések benyújtása alól. Így már az idei ország-jelentéseket sem kell elkészíteni.

Az országonkénti jelentések megküldése automatikus folyamat lesz, az adóhivatal az amerikai adóhatóságtól kapja meg közvetlenül az előírt információkat.

Magyarország kormánya és az Amerikai Egyesült Államok kormánya között az országonkénti jelentések cseréjéről szóló adóügyi megállapodást 2018. október 25-én Varga Mihály pénzügyminiszter írta alá. Az erről szóló törvény már megjelent a Magyar Közlönyben, a hatálybalépéshez még az amerikai fél hivatalos írásbeli értesítésére van szükség. Azt, hogy pontosan milyen adatokat kell átadni, az elmúlt héten már aláírt magyar-amerikai hatóságközi megállapodás tartalmazza, amely meghatározza az országonkénti jelentések részletes tartalmát és egyéb technikai részleteit is.

Az adóügyi egyezmény az ország gazdasági növekedését is segítheti, hiszen az Egyesült Államok az első számú exportpartnere Magyarországnak Európán kívül. Az amerikai vállalatok pedig az egyik legjelentősebb beruházói-befektetői közösséget képviselik Magyarországon, több mint 1700 amerikai vállalat mintegy 105 ezer magyar embernek ad munkát - írta közleményében a PM.