Elkeserítő hírt kaptak a nyugdíj előtt álló nők

Világszerte a nők kevesebb mint negyede gondolja úgy, hogy nyugdíjas koráig össze tudja gyűjteni az általa ideálisnak gondolt jövedelmet. A magyar nők még az átlagnál is pesszimistábbak a kérdésben, csupán 38 százalékuk tesz félre rendszeresen - derül ki az Aegon kutatásából.
Domokos László, 2020. március 9. hétfő, 10:02
Fotó: Getty Images

Mindössze a dolgozó nők 21 százaléka hiszi, hogy jó úton jár afelé, hogy megteremtse a gondtalan nyugdíjaskor alapjait és csupán 26 százalékuk biztos benne, hogy meg tudja teremteni a nyugdíjas korára elképzelt életszínvonalat. Az Aegon nyugdíjfelkészültségi indexe 2019-ben alacsony értéket mutatott a nőknél, bár valamelyest jobbat, mint 2014-ben.

Hiába képzettebbek?

A nők manapság sokkal képzettebbek, amikor a munkaerőpiacra lépnek, mint valaha. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyenlőséget élveznének a foglalkoztatásban. Ez az, ami hátrányba helyezi őket a karrierjük során, és nehezíti a nyugdíjas kori biztonság elérését - állapította meg Zatykó Péter, az Aegon Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A nők életútja alapvetően különbözik a férfiakétól. A társadalmi szokások és elvárások, például a házassági normák, a gyermekvállalás, a családi kötelezettségek gyakran valódi akadályokat jelentenek a nők számára, és korlátozzák mind megtakarítási képességüket, mind pedig a foglalkoztatással járó szélesebb körű előnyöket.

A jelentés szerint a tartós, nemek közötti bérszakadék - a hagyományos társadalmi normákkal és nemi szerepekkel párhuzamosan - hozza hátrányos helyzetbe a nőket a megtakarítás és a nyugdíj megtervezése szempontjából.

Az Aegon ajánlásai a nyugdíjas létre való felkészülés érdekében:

  • Kezdjen el idejében takarékoskodni, és váljon ez a szokásává! A jelentés szerint ugyanis a nők csupán 38%-a tesz félre rendszeresen.
  • Készítsen stratégiát arra, miként tervezi elérni a kívánt nyugdíjas életszínvonalat! Csupán a nők 15 százaléka írta le lépésről lépésre, hogy miként fog haladni a célja felé.
  • Legyen B terve a nem várt eseményekre! A megkérdezettek 32 százaléka tudta csak megmondani, hogy mit csinálna, ha valamiért hamarabb abba kellene hagynia a munkát, mint hogy elérné a nyugdíjkorhatárt.
  • Éljen egészségesen! Azok, akik egészségesek és fittek tovább tudnak dolgozni, és hosszabb idejük van gyűjteni a kívánt nyugdíjas életszínvonalra.
  • Higgyen az élethosszig tartó tanulásban! Ez a folyamatos fejlődés és a naprakész munkaerőpiaci pozíció alapja.

A kutatás teljes anyaga innen elérhető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Papu, 2020.03.09 14:13

@DrNemoda:
Ezen sajnos már rég túl vagyunk.
Ennyit ér egy országnak egy ledolgozott élet.
Megtollasodó politikusok, és nyomorban elpusztuló munkások.
Mindeközben a "mindenki felelős magáért"- dumával folyamatosan
lesöprik magukról a felelősséget. Néha úgy érzem, tényleg kellene már
valamiféle "lenullázás", hozza azt bármi!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2020.03.09 12:40

Ráég a magyar táradalomra ez a kérdés ! Hogy lehet az, hogy a kormányt meg egyáltalán nem érdekli mindez ? És miért nézi el ennek a kormánynak ezt a nép maga ? A fő kérdés persze az, hogy ki és hogyan fogja feloldani ezeket az ellentmondásokat, és meddig engedjük romlani a helyzetet. A első megfagyott, vagy éhenhalt nyugdíjas temetése után ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Papu, 2020.03.09 11:48

Szeretem az ilyen "biztosítók által támogatott" kutatásokat.
1: Biztos nagyon objektívek (nem)
2: Biztosan nem az a cél, hogy az ijedségből profitáljanak (de)

Tetszettek volna nem engedni, hogy a magyar kormány ellopja a személyes
nyugdíjukkal együtt a nyugdíjas éveik nyugalmát, és a jövőjüket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html