Áfa-döntés: az MNB még nagyobb kiesésre számít

A jegybank a közelmúltban publikált államháztartási elemzésében úgy számolt, hogy 2012-ben akár 250 milliárdos problémát is okozhat az államnak az áfaügyi pervesztés.
Domokos László, 2011. július 29. péntek, 12:13
Fotó:

Csütörtökön derült ki, hogy elmarasztalta Magyarországot az Európai Bíróság az áfavisszatérítési ügyben. (Az Európai Bizottság még 2007-ben indított Magyarország ellen eljárást az ügyben, maga a szabályozás 2000 óta él.)  Az eddigi szakértői becslések úgy számoltak, hogy a magyar állam számára ez százmilliárd forint körüli likviditási problémát okozhat. Más szemszögből viszont ennyivel javul a cégek likviditási helyzete.

Az MNB viszont ennél lényegesen, két és félszer nagyobb összeggel kalkulál. A jegybanknak az államháztartásról készült, július 13-án publikált elemzése ugyanis azt írta: "A kockázat kimagasló nagyságrendje miatt megjegyezzük, hogy az áfa-bevétel 2012-es alakulása szempontjából jelentős bizonytalanságot okoz az úgynevezett áfa-levonhatósági joggal kapcsolatos bírósági vita." ..." Amennyiben az Európai Bíróság a magyar álláspontot elutasítja, akkor az ítélet végrehajtása becslésünk szerint 240-250 milliárd forinttal csökkentheti a visszaállás évében a nettó ÁFA-bevételt, ennyivel növelve mind a pénzforgalmi, mind az eredményszemléletű hiányt' - írták az MNB szakértői.

HOZZÁSZÓLÁSOK