Az Európai Unió Bírósága július 28-án kihirdetett ítélete szerint nincs összhangban az európai uniós joggal a magyar áfa-szabályozásnak az a része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést. A döntés miatt az államnak mintegy 250 milliárd forint áfát kell visszafizetnie a vállalkozásoknak.

Az Európai Bíróság ítélete alapján visszajáró áfát többféle módon - egy speciális kérelem benyújtásával vagy a rendszeres áfa bevallásban - is vissza lehet igényelni. Aki a külön kérelmet választja, az október 20-ig igényelhette vissza a neki járó áfát. A határidő jogvesztő, vagyis utóbb a mulasztás nem igazolható. Az adóalany azonban választhatja azt is, hogy a rendes áfa-bevallásban szerepelteti a visszaigénylést.

Akit a hatályon kívül helyezendő szabály miatt megbírságolt az adóhatóság, az szintén október 20-ig kérhetett ismételt ellenőrzést. A visszaigénylés és az ismételt ellenőrzés kérése független egymástól, csak a határidejük azonos. A visszaigénylésről az adóhatóság csak akkor hoz határozatot, ha nem fogadja el azt. A kiutalás teljesítésére egymillió forint alatt 30, afelett 45 nap áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendelkezésére.

A NAV korábban bejelentette, hogy a jogosulatlan igénylések megakadályozása érdekében fokozottan ellenőrzi a visszaigénylésre vonatkozó kérelmeket és bevallásokat, a levonási jog gyakorlásának alapjául szolgáló bizonylatok tartalmi hitelességét is vizsgálva.