A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Ekkora többletköltséget ugyanis nem lehet elismertetni sem a feldolgozókkal, sem a fogyasztókkal a kereslet visszaesése nélkül. Az első negyedévben ugyan sikerült a feldolgozóknál egy átlag 10-12 százalékos áremelkedést elérni, ám minden baromfiféle esetében a forgalom elmaradt a negyedéves és az éves tervektől. A terméktanács adatai szerint 10-11 százalékkal kevesebb naposcsirkét, 7-8 százalékkal kevesebb pulykát neveltek.

Emiatt csak kevés baromfis vállalkozás tudta plusszal zárni az első negyedévet, a csak belföldre termelő vállalkozások megsínylették az időszakot. Az exportra termelőknek pedig az erős forint okozott gondot, a terméktanács szerint 270−275 forintos euró esetén már nem okozna veszteséget nekik az árfolyam. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az Európa-szerte magas takarmányárak miatt az erős forint ellenére sem érte meg importálni a baromfihúst, így enyhült az importnyomás a haztai termelőkön.

Az aratás közeledtével sem enyhül azonban a baromfisok aggodalma, mivel nem számíthatnak a tavaly ilyenkori takarmányárak visszatérésére. A következő hónpoktól érdemi  és hathatós állami lépéseket várnak a kormányzattól az állattenyésztés megsegítése érdekében, bár azzal tisztában vannak, hogy a költségvetés idei állapota miatt 2011-ben már aligha valósulhat meg az általuk szorgalmazott radikális, az alapvető élelmiszereknél ötszázalékos áfára való átállás. Abban viszont bíznak, hogy legalább 2012-ben erre lesz esély.

A számos nehéz helyzetben lévő cég mellett akad kivétel is. A Mastergood-csoport például az exportrendeléseinek köszönhetően 15,5 milliárd forintos konszolidált árbevétel mellett 752 millió forintos adózás utáni nyereséggel zárta a 2010-es évet és az első négy hónapban is eredményes volt. A tavalyi nyereséget azonban nagyságrendileg ugyanekkora hitel felvétele mellett visszaforgatják a cégbe, főként az exportpartnerek igényeihez való jobb igazodás miatt. Az idei évre 17,5 milliárd forint konszolidált árbevételt és a tavalyinál a takarmány- és energiaárak emelkedésére tekintettel valamivel kisebb nyereséget terveznek - mondta Bárány László, a cégcsoport tulajdonosa.