Áfacsökkentést tervez a kormány

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) által elkészített átfogó tejágazati stratégia tartalmazza az általános forgalmi adó (áfa) csökkentésének javaslatát is, a dokumentumot a tervek szerint még áprilisban megtárgyalja a kormány - jelentette be Fazekas Sándor pénteken Szolnokon egy gazdafórumon.
MTI, 2016. április 9. szombat, 16:07
Fotó: Napi.hu

A Földművelésügy Minisztérium tájékoztatása szerint az agrárminiszter arról beszélt, hogy a tej és tejtermékek világpiaci kereslete 2008 óta először csökkent 2015-ben, a tejtermelés világszintű bővülése ugyanakkor nem állt meg. A túlkínálat levezetésével létrejött magas készletek és a relatíve alacsony világpiaci kereslet miatt a tej és a tejtermékek árai tovább mérséklődnek. A világpiaci egyensúlytalanságot kiváltó tényezők továbbra is fennállnak.

Mivel Magyarországot is súlyosan érinti a tejpiaci válság, ezért az FM elkészítette az átfogó tejágazati stratégiát. Ezt a tervek szerint még áprilisban megtárgyalhatja a kormány; a stratégia több intézkedésre tesz javaslatot, ezek között van az áfa csökkentése is. Elmondása szerint a tej áfájának csökkentése esetében a minisztérium hasonló hatást vár, mint a sertésáfa csökkentésekor.

A miniszter a fórumon ismertette a sertésstratégia fontosabb elemeit és eredményeit. Elmondta, hogy a sertéshúsáfa csökkentésének hatása a fogyasztókhoz is elért. Az intézkedés a tisztességesen működő vállalkozások számára egyenlő versenyfeltételeket biztosít, a feketegazdaság visszaszorulásával pedig a piac további élénkülése és tisztulása várható.

Az eddigi tapasztalatok összhangban vannak a korábbi várakozásokkal, a meghatározó kiskereskedelmi láncok hajlandóak teljes egészében átadni a fogyasztók számára az áfacsökkentés előnyeit - mondta el a miniszter.

A nagyobb kereskedelmi láncok a szokásos forgalmukhoz képest szintén növekedést tapasztalnak a sertés tőkehúsoknál - tette hozzá. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint januárban a sertéshús fogyasztói ára éves szinten 17,2 százalékkal, míg decemberhez képest 15,3 százalékkal csökkent - ismerteti a szaktárca közleménye.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

teuton, 2016.04.10 18:37

A birkaknak termeszetesen ezt is be lehet adni -es be is veszik!- mint a kormany jotetemenye! Csakhogy mas orszagokban a serteshus afaja majdnem negyedannyi mint MO-on eddig volt, es ott is olcsobb lett a serteshus! Nem e kormanyok piaci beavatkozasa miatt! A valodi ok a tultermeles es az orosz embargo! Es Nemetorszagban mar 2 hete olcsobb lettek a teltermekek (a sajt eddigis mar olcsobb volt mint MO-ob!), holott az elelmiszerek afaja valtozatlanul csak 7%! Na de a birkaknak meg az adoeeleseket es a magasabb kamatra felvett kölcsönöket is ellehet adni a kormany sikerekent! Ha pedig valamit elcsesztek, akkor Gyurcsany a hibas!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html