Készpénz - ez már a kormányt is egyre jobban zavarja

Bár a bankkártyás forgalom nő, a készpénzállomány szintén emelkedik, ráadásul egyre többet veszünk ki az ATM-ekből. A készpénzmánia pedig a kormányt is zavarja.
Csernátony Csaba, 2018. október 30. kedd, 07:08
Fotó: Napi.hu

Bár vannak kedvező adatok a bankkártyás fizetésekről, a készpénzállomány még mindig óriási, ráadásul ez a gömböc egyre csak hízik. Azaz az összkép nem igazán jó.

Növekvő bankkártyaforgalom, bővülő készpénzállomány

A belföldi bankkártyás forgalom az első félévben meghaladta a 2,5 billió (2500 milliárd) forintot, ez 25 százalékos növekedésnek felel meg éves bázison. Az egy-egy vásárlásra jutó összeg alig változott, 7 ezer forint maradt, azaz a forgalomnövekedés a kártyás vásárlások számának jelentős emelkedésével magyarázható. A bankkártyás vásárlások térnyerése azért is jó, mert csökkenti a készpénzigényt, ám nem eléggé.

Az idei év első félévében is tovább folyatódott a készpénzállomány bővülése: 2018. június végén a forgalomban lévő készpénzállomány értéke 5533,8 milliárd forint volt, a szezonálisan korrigált 2017 végéhez képest 10 százalékos, 503,9 milliárd forintos növekedést jelent és majdnem a duplája a 2013 közepi 2800 milliárd körüli szintnek.

Többet adnak ki az ATM-ek

A készpénzállomány bővülésének ráadásul részben támaszt ad az is, hogy egyre több pénzt vesznek fel az ATM-ekből a bankkártyások. Az első félévben az egy - belföldi - ATM-es készpénzfelvetélre átlagosan több mint 66 ezer forint jutott, ez 7 százalékos éves növekedést jelent a múlt év első felére vonatkozó 62 ezer forinthoz képest. 2013 első félévében 45 ezer forint jutott egy-egy készpénzfelvételre, ehhez képest az idei adat közel 50 százalékos növekedést jelent.

Az automatákból kivett és az egy tranzakcióra jutó összeg emelkedése mellett a kivételek száma 2013 első feléhez képest csökkent, azaz egy-egy alkalommal több pénzt vesznek fel a kártyások, ez pedig részben azzal magyarázható, hogy 2013-ban havi két készpénzfelvételt ingyenessé vált. Egy tavaly publikált jegybanki szakértők által készített elemzés szerint maga a két ingyenes készpénzfelvétel teljes készpénzállomány növekedésére gyakorolt részleges hatása nem mérhető. A bankkártyával lebonyolított készpénzfelvételi tranzakciók adatai ugyanis azt mutatják, hogy a bankkártyával felvett készpénz összértéke ugyan évről-évre nő, de sokkal kisebb ütemben, mint a teljes forgalomban lévő készpénzállomány.

A készpénz népszerűsége annyiban érthető, hogy a használata rövid távon racionális. A készpénzhasználat költsége ugyanis a rengeteg tranzakció - azaz vásárlás vagy fizetés - miatt sokfelé oszlik, ennek eredményeként az egy tranzakcióra jutó költség viszonylag alacsony. Ezzel szemben az elektronikus megoldásoknak jelentősek a fix költségei, az infrastruktúra, informatikai rendszerek létrehozása és működtetése, ugyanakkor hosszabb távon alacsonyabb változó kiadások kötődnek majd az elektronikus műveletekhez.

A kormánynak sem tetszik

A készpénzmánia egyébként a kormányt is egyre jobban zavarja, az elmúlt napokban többször is előkerült ez a téma. A múlt pénteken Varga Mihály pénzügyminiszter a Készpénzkímélő iskolák című programot bemutató sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy változást szeretne elérni. Éppen ezért az állam több programmal is támogatja a készpénzkímélő fizetési módok terjedését, a pénzügyi tudatosság erősödését Magyarországon.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely pedig az október 17-i kormányinfón a Napi.hu kérdésére reagálva többek között azt mondta, a kormány olyan befektetési és megtakarítási formák támogatásával akarja elérni a készpénzállomány csökkentését, amelyek vonzók lehetnek a lakosságnak, szemben a készpénz tartásával. Konkrét lépést egyelőre nem terveznek.

Okok

Varga Mihály egyébként nem először beszél a készpénzproblémáról. A készpénzállomány növekedésében ugyanis fontos szerepet kapott a 2013-tól bevezetett pénzügyi tranzakciós illeték, Varga Mihály pedig még nemzetgazdasági miniszterként korábban elismerte, hogy a tranzakciós illeték is felelős a készpénzfelhalmozásért. Az MNB szerint néhány egyedi tétel is hozzájárult a készpénzmennyiség bővüléséhez: például több befektetési szolgáltató végelszámolása miatti kártérítéseket részben készpénzben fizette ki az Országos Befektetési Alap, valamint a devizahiteleknél a problémás kamatemelésekkel összefüggő elszámolásoknál is részben készpénzben fizettek a bankok az érintetteknek.

Emellett a rejtett gazdaság és az alacsony kamatkörnyezet is szerepet játszik abban, hogy egyre nagyobbra dagad a készpénzgömböc. Utóbbi miatt növekedett a szinte kockázatmentes készpénzben történő megtakarítások összege, ezen a téren az emelkedő kamatok, hozamok jelenthetnek fordulatot. Erre utal a már említett jegybanki elemzés: "A készpénz általában kockázatmentes, likvid eszköznek tekinthető, amely egyre magasabb hozamszint mellett egyre költségesebbé válik. A hozamszint emelkedésével a befektetési döntéshozók egyre inkább hajlandóak kockázatosabb eszközökbe fektetni, és csökkenteni a likvid eszközeik arányát. Ezért a megtakarítási célú készpénzkereslet és a kamatláb nagysága között fordított kapcsolat van."

Összességében az kedvező, hogy növekszik a bankkártyás vásárlások összege, de ezzel párhuzamosan a készpénzállománynak mérséklődnie kellene. A készpénz elleni harcban a jövőben az azonnali átutalási rendszer jövő év közepén várható elindulása lehet az egyik legjelentősebb lépés.

Címlapkép: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2018.10.31 07:03

@Belze Bubi: A "trafikokban" sincs ez nagyon másképp pedig ott is a saját kutyái híznak. Igaz ha lenne terminál akkor kevesebb jutna focira, ezért más farkát szeretnék a csalánba verni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Belze Bubi, 2018.10.30 19:44

@rotaryfun:
Ezek mit és hogyan tartanak be a keresztény vallás minden felekezete által elfogadott Szentírásban kardinális jelentőségű Tízparancsolatból?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Belze Bubi, 2018.10.30 19:37

@rotaryfun:
Kiegészítem - csak egy kiragadott példával - a tényekkel való érvelést:
A kormány járja végig a kizárólagosan állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. fogadási pontjait és mutassa fel, hány ilyen helyen lehet bankkártyával is fizetni..., nos, meglepő-e ha ekkora arányt tesz ki a hitelessége, az adott esetben általa kiérdemelt bizalom?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.10.30 15:05

Hát igen. Hiányzik a bizalom. Egyre jobban hiányzik és minél kisebb annál több a kp. az embereknél. Mert ugye a manyup az számlán volt elvették, a lakáskassza számlán volt megszüntették a bankbetét is számlán van ...... no ezt már sokan nem akarják megvárni, ezért inkább jobb és sokkal olcsóbb ha nincs ott.
Aki hazudik az lop is, aki lop az hazudik is. - ha keresztény ha nemzeti :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.10.30 14:17

Maguknak köszönhetik a tranzakciós adó bevezetésével. A pénzéhes, kapzsi politikus képtelen megérteni, hogy minél több és magasabb adó, annál nagyobb adóelkerülés, feketegazdaság és annál kisebb adóbevétel, és fordítva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html