A regionális versenyképességi előny elvesztése miatt a magyarországi bankrendszer hátrányos helyzetbe kerülhet a külföldi anyabanki finanszírozás és tőke elosztásakor - olvasható a jegybank ma publikált, az idei első három negyedévet átfogó pénzügyi stabilitási jelentésében.

A magyar bankrendszer profitabilitása idén nagyot romlott, ráadásul valószínű, hogy ez az alacsony szint a következő években is fennmarad, és a magyarországi bankok a régió sereghajtóivá válnank - jelentette ki Nagy Márton, az MNB pénzügyi stabilitás terület vezetője. 

Eszerint három fő tényező, a tartósan erős svájci frank árfolyam, a bankadó és a kilakoltatási moratórium fenntartása kedvezőtlenül érinti a bankrendszer jövedelmezőségét és ezáltal csökkenti a hazai pénzügyi rendszer tőkevonzó képességét. Mindez annak kockázatát növeli, hogy a pénzügyi rendszer a gazdasági növekedést hitelkibocsátással a jövőben nem lesz képes megfelelően támogatni.
 
Aggódni egyelőre nem kell: a magyar bankrendszer működési környezetének az elmúlt időszakban megfigyelhető romlása nem veszélyezteti a pénzügyi stabilitást, mivel a tulajdonosi háttér erős, és a bankok tőke- és forrás-ellátottsága megfelelő - derül ki a jelentésből.

A tartósan erős svájci frank árfolyam azonban jelentősen rontja a banki hitelportfoliók minőségét. A kilakoltatási moratórium tartós fennmaradása tovább növelheti a hitelezési veszteségeket: csökkenhet az adósok ösztönzője arra, hogy a fizetési kötelezettségeit teljesítse, illetve leértékelődhetnek a hitelek mögötti ingatlan fedezetek. A vállalati portfolió esetén a kereskedelmi ingatlanpiac hanyatlása növeli a portfolióromlásból származó veszteségeket.

A javuló konjunkturális feltételek miatt a következő években a hitelkereslet élénkülése várható. A jelenlegi szigorú hitelkínálati korlátok fennmaradása esetén azonban megnövekedhet annak kockázata, hogy a gazdaság szereplői nem jutnak elegendő finanszírozáshoz, azaz nem tudják kihasználni a növekedési lehetőségeket. A gazdaság fellendülésének és az azt támogató hitelezés beindulásának elengedhetetlen feltétele a hazai bankrendszer versenyképességének és erős tőkevonzó képességének megőrzése - áll a jelentésben.

A jegybank úgy találta, hogy a 2011 januártól érvényes új adórendszer érdemben segíthet a helyzeten. A banki hitelállomány több mint 50 százaléka ugyanis a jómódú  áztartásoknál összpontosul, így a számukra összességében előnyös adóváltozások kedvező hatást gyakorolnak a banki hitelportfolió minőségére - mondta Nagy.


A magyarországi pénzügyi rendszernek még mindig megfelelő a sokkellenálló képessége. A bankrendszer tőkemegfelelési rátája 13 százalék felett marad, 2011 végére pedig tovább növekvő mutatóval számol a jegybank. A stresszforgatókönyv alkalmazása esetén azonban 2010-2011-ben csökkenne a tőkemegfelelési mutató, de értéke még mindig
meghaladná a 12 százalékot. A stresszpályán összességében kismértékű, 40 milliárd forint pótlólagos tőkeigény valószínűsíthető (a tesztelésnél használt feltételek: 234 forintos svájci frank, 319 forintos euró, 4,8 százalékos fogyasztói infláció és a GDP fél százalékos csökkenése).