Egy új törvénymódosítás védené az almatermesztőket

Az Agrárminisztérium (AM) partnere kíván lenni az almatermelőknek az almapiaci helyzet megoldásában, de ehhez a gazdáknak el kell dönteniük, hogyan akarnak termelni a következő években - jelentette ki Nagy István agrárminiszter egy térségi agrárfórumon.
Szász Péter, 2019. január 29. kedd, 21:18
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

A kormányzat egyik nagy felelőssége lesz a forrásteremtés az ültetvénykorszerűsítéshez, hogy legalább ötven százalékra növekedjen az étkezési alma aránya, ami jelenlegi 30 százalék - idézi az MTI a minisztert.

Szabályozott piaci viszonyok szükségesek a felvásárlási ár tekintetében is, ehhez nyújthat segítséget az a - szavai szerint az Országgyűlés elé akár két héten belül benyújtható - törvénymódosítási javaslat, amely előírná, hogy a feldolgozásra szánt alma értékesítését az átadás előtt kötelező szerződésbe foglalni. Ennek a szerződésnek kötelező árat, vagy olyan képletet kell tartalmaznia, amelyből a felvásárlási ár egyértelműen meghatározható. A javaslat értelmében minden, a feldolgozóüzemekbe beszállított almára írásbeli szerződést kellene kötni és a feldolgozóknak augusztus 1-ig a feldolgozandó mennyiség legalább 60 százalékára kell ilyen kontraktusokkal rendelkezniük.

Ez az első lépés, amelyet a legrövidebb időn belül a minisztérium fel tud kínálni az almatermelőknek, ezzel pedig csökkenthető a termelők kiszolgáltatottsága - tette hozzá Nagy István.

A közösen megtervezett almatermelés és értékesítés nagyobb mennyiségről történő tárgyalást, jobb árat és ütemes beszállítást tenne. El kell dönteniük a gazdáknak azt is, hogy a léalma feldolgozását, valamint az étkezési alma piacra juttatását egy, korábban már hangoztatott termelői tulajdonban feldolgozóüzem, hűtőház és csomagolóüzem létrehozásával képzelik-e el.

Az is kérdés, hogy a gazdáknak egyénileg, kisebb kapacitású üzemek, vagy egy közös, nagyobb feldolgozó felépítésével járnának jobban, de mindkettő esetében teljesíteniük kell a szerződésben "feketén-fehéren" foglaltakat. "Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, akkor azt tudom mondani Önöknek, a kormány is azt fogja mondani, igen, ez a projekt életképes és megvalósítható" - közölte.

Nagy István szerint ezzel a gazdák ennek az új vállalatnak a "részvényesei" lennének, a befektetett árujuk után pedig a haszonból és az eredményekből egyaránt részesülnének. Az almatermelésben is megmutatkozó munkaerő-problémával kapcsolatban azt mondta, a gazdáknak az idénymunka helyett a jóval vonzóbb egész éves foglalkoztatást bevezetését is mérlegelniük kellene.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke felszólalásában elmondta, olyan fejlesztésre van szükség, amely nem kifejezetten az almasűrítmény-gyártásra összpontosít, hanem elsősorban a nyugat-európai piacokon keresett termékek előállítását célozza. Jelezte, belátható időn belül közel 8 ezer hektárnyi almaültetvény szorul felújításra, ezek a termőterületek a minőség, a hozamok, az önköltség és a hozzáadott érték már nem versenyképesek a modernebb ültetvényekkel.

Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke fontosnak nevezte, hogy ha a termelők el tudnák fogadni azt a termelői keretszerződést, amelyben a felvásárlási árat - pozitív külföldi mintákra alapozva - egy többtényezős képlet alapján határoznák meg. A képlet tartalmazná például az adott év várható termésmennyiségét, a sűrítmény világpiaci árát és az alma előállítási költéségét is - tette hozzá a kamarai vezető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.01.30 09:54

Végre valami amivel egyet tudok érteni. Igen az étkezési alma arányát növelni kell, az ültetvényeket korszerűsíteni, még úgyis, hogy támogatom a régiek kivágását és helyettük az új korszerű fajták telepítését szintén.
Viszont a termelői közös feldolgozó üzemek ötlete nem jó, az egy egész más tudást, hozzáállást követel mint a termelés!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.29 22:17

Tönkretette, kicsinálta az almatermelőket az Orsós-maffia, mint mindenki mást ebben az országban. A pár héttel ezelőtt összehozott és visítva skandált fölvásárlási megállapodás összeomlott, pont annyit ért, mint a korábban a kormánymédia által szintén visítva skandált "alternatív exportpiac", Chile. Ahová azóta is hajószámra visszük a magyar almát, mert ugye az Orsós-kormány mindig igazat mond és kizárólag a magyar gazdák érdekeit képviseli. Ja, nem...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html