Az aszály mellett más baj is érte a termelőket

Akár 50-80 százalékos is lehet a fagykár a kajszi- , és őszibarackosokban a Délalföldön, Kecskemét, Röszke és Zákányszék térségében – mondta az InfoRádiónak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.
Szász Péter, 2019. április 6. szombat, 17:08
Fotó: Pixabay

Akkora fagykár, mint tavaly volt, még nincs. Március 20-én és 25-én hajnalban voltak -3 és -6 fok körüli hidegek Kecskemét és Röszke térségében.

A déli településeken jelentős fagykárok is jelentkeztek. Két-három hét múlva érkezik a természetes gyümölcshullás, akkor lehet majd látni, pontosan mekkora a kár - olvasható az Infostarton.

A leginkább érintett ültetvények Mórahalom térségében vannak. Hiába védekeztek a gazdák füstöléssel, fagyvédő öntözéssel. Ezek a gyümölcsök azért járnak így gyakran, mert ha a fák mélynyugalmi állapotának végén jó az idő, rögtön megindul az élettevékenységük. A fagy a rügyeket is, a virágbimbókat is károsítja. Most sem volt kemény tél, korán kezdődött a virágzás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.04.06 21:29

Nem tudom miért bántjátok a gazdákat. Aki a gyümölcsre tette fel családja megélhetését, nem mindegy, hogy terem a gyümölcs vagy nem. Ez nem sírás hanem tényközlés, elfagytak a barackosok.
Gondoljatok arra ti sem örültök, ha a kiskertetekben a fák nem teremnek egy évig.
A valódi gazdák nem gazdag emberek, ők akik küszködnek a természettel a kártevőkkel, éppen olyan tisztességesek és igényt tartanak a megbecsülésre mint saját magatok. Lassan olyanok lesztek mint bayerzsolt, ti parasztoztok, ő meg prolizik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.04.06 18:15

Hazugságok:
1., 2017-08-18
A munkaerőhiány veszélyezteti a zöldség-gyümölcs ágazat működését és gátolja fejlődését - FruitVeB
cikk: https://fruitveb.hu/munkaerohiany-veszelyezteti-zoldseg-gyumolcs-agazat-mukodeset-es-gatolja-fejlodeset/
Ezzel szemben a valóság az alábbi lett:
2017. november 23.
FruitVeb: a gyümölcstermesztők közepes, a zöldségtermelők jó évet zártak
https://www.magyaridok.hu/gazdasag/fruitveb-gyumolcstermesztok-kozepes-zoldsegtermelok-jo-evet-zartak-2491216/
------------------

Rárohad a gazdákra az alma, nem tudják eladni
A kereskedők nyomott árai miatt ősz óta áll az alma a raktárakban.
2019. Március 25. https://www.nlcafe.hu/gasztro/20190325/alma-gyumolcs-rarohad-a-gazdakra-nem-tudjak-eladni-almale/
Inkább rájuk rohad, de nem viszik maguk a piacra, mert akkor dolgozniuk kell. Hordani és pakolni, arra meg nincs támogatás.
A piaci árusítást nem lehet géppel végezni, így azt nem csinálják.
Marad a sírás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.04.06 18:04

Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke is minden évben sír, visszakereshető.
Pelenkát neki is, a sírós kisbabájának.
Döntsék már el, hogy mibe ment tönkre a végül rekordtermést hozó termék. Mert ha már kiszáradt, akkor nem tudott lefagyni. Vagy ha lefagyott, akkor nem tudott kiszáradni.
Büdös hazug jóléti támogatott gecik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html