Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A száraz, szeles és csapadékban szegény időjárás lassítja a növények fejlődését - írt az AM közleményére hivatkozva az MTI.

A szaktárca ugyanakkor megjegyzi: a tavaszi szántóföldi munkáknak kedvez az időjárás, a gazdálkodók jó ütemben haladnak a tervezett feladatokkal. Folyamatban van a gyomirtás is, azonban annak hatékonyságát az éjszakai fagy közeli állapot jelentősen hátráltatja.

Az őszi káposztarepce virágzása megkezdődött, a fejlettsége jelentősen elmarad az ilyenkor megszokottól és különösen igényes a megfelelő csapadékmennyiségre ebben az időszakban. A repce érzékeny a rovar kártételre, folyamatosan védekeznek a repce fénybogár, repcebolha és a bundásbogár ellen. Ha marad a száraz és szeles időjárás, akkor fennáll a veszély, hogy a növény hamar elvirágzik és gyenge lesz a terméskötődés - közölte az AM.

A tavaszi árpát csaknem teljesen elvetették, az idei becsült vetésterülete 28 ezer hektár.

A zab tervezett vetésterülete 22 ezer hektár, és 90 százalék felett van a készültsége.

A napraforgó vetése folyamatos, a tervezett vetésterület 610 ezer hektár, ebből már 72 százalékon, 446 ezer hektáron földbe került a vetőmag.

A kukorica vetése is megindult, 988 ezer hektár a növény tervezett vetésterülete országosan, ebből eddig 526 ezer hektáron végezték el a vetést a termelők, amely 53 százalékos készültséget jelent.

A szója tervezett területe 57 ezer hektár, a vetés e növény esetében is halad, 22 százalékos a készültsége.