Jó éve volt a mezőgazdaságnak

A mezőgazdaság kibocsátási volumene 2018-ban 3,1 százalékkal növekedett, a növénytermesztési termékek volumene 1,8, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal haladta meg a 2017-es teljesítményt. Az ipari növények és a kertészeti termékek kivételével minden termékcsoportban bővülés történt - írja jelentésében a KSH.
Szabó Dániel, 2018. december 11. kedd, 09:35
Fotó: Shutterstock

A növénytermesztés kibocsátásának volumene 1,8 százalékkal nőtt az első előzetes adatok szerint a tavalyi szinthez képest. A gabonafélék kibocsátása összességében 5 százalékkal, ebből a kukoricáé jelentősen emelkedett, a búzáé az előző évi szinten maradt.

Az ipari növények kibocsátása 3,7 százalékkal kisebb volt az előző évinél, közülük a napraforgó volumene esett vissza a legnagyobb mértékben, és csupán a repcéé emelkedett. A takarmánynövények kibocsátása 2,6, a gyümölcsféléké 11 százalékkal bővült, a burgonyáé változatlan maradt. A kertészeti termékek volumene 3 százalékkal csökkent, a paradicsom termelésének növekedése csak mérsékelni tudta a visszaesést - áll a gyorsjelentésben.

Az élő állatok kibocsátása 8,1, az állati termékeké 0,6 százalékkal múlta felül a tavalyi adatokat, az állattenyésztés teljes termelési volumene 5,7 százalékkal nőtt. Minden haszonállat esetében növekedést tapasztaltak, de a legnagyobb mértékben a baromfik kibocsátása nőtt. Az állati termékek közül a tej kibocsátása kismértékben emelkedett, a tojásé lényegében változatlan maradt.

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 4,5 százalékkal nőtt, volumene - az árak 1,4 százalékos emelkedése mellett - 3,1 százalékkal bővült.

A folyó termelőfelhasználás volumene 1,8, árindexe 4,1 százalékkal növekedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül jelentősen nagyobb lett a takarmány volumene, miközben a többi ráfordítás növekedése 2,0 százalékon belül maradt.

A bruttó hozzáadott érték előző évi áron 4,8, folyó áron 2,4 százalékkal nőtt. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 3,9 százalékkal visszaesett.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.12.11 18:29

@Warlock: Igen warlock fiam, ez a PISA teszteken is kiderült. Meg az egyetemek rangsorolásán is, nincs magyar az első 500-ban.
Mondj egy időszakot, amikor nem emeltek árat, és főleg nem sírtak a gazdák.
A mezőgazdaság a GDP 3,4%-át adja. 2 napja mondta Palkovics:
"A tárcavezető kiemelte, hogy a szállítmányozási iparág 2010 óta minden évben 6 százalék feletti mértékben járul hozzá a hazai GDP-hez, ami kétezer milliárd forintot vagy afölötti összeget jelent."
Na, most szépen nézd át, hogy a mezőgazdaság mennyi támogatással állít elő 3,4%-ot, és a fuvarozók mennyi támogatással 6%-ot.
Látod, mekkora hülye vagy? Nagyon nagy hülye vagy kisfiam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2018.12.11 17:41

@Ha-ha-ha: Anyám... itt egyre hülyébbek vannak tényleg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ha-ha-ha, 2018.12.11 13:49

ja, akkor azért kellett emelni az árakat, mert jó évük volt. amikor rossz, akkor meg azért emelik az árakat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html