Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 613 ezer hektáron termesztett napraforgó betakarítása országszerte zajlik, a termésátlagok nagyon eltérőek, jellemzően hektáronként 1,9-3,6 tonna között alakulnak, ami elmarad a várttól.

A napokban a kukorica betakarítása is megkezdődött, a növény termőterülete mintegy 960 ezer hektár. A repce vetése gyakorlatilag befejeződött. A száraz időjárás miatt a növény kelése vontatott, különösen ott, ahol később került a földbe - mondta Petőházi Tamás.

A termelők jelzései szerint a repce vetésterülete 15-20 százalékkal csökken a múlt évihez képest - közölte Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun megyei elnöke. A csökkenés oka a vetéshez kedvezőtlen időjárás mellett, hogy a gazdák jelentős része, látva a korábbi évek tapasztalatait, például a növényvédelmi költségek emelkedését, inkább más őszi vetésű kalászos gabonafélét, esetleg tavaszi kapás kultúrát tervez vetni.

Szendrei László, a NAK Heves megyei elnöke azt emelte ki, hogy a csapadékmentes időjárás elősegíti a betakarítási munkálatokat. Ezzel szemben a száraz időjárás megnehezítette, megdrágította a talaj-előkészítést és a vetést. Míg a repce vetése befejeződött, az őszi kalászosoké a közeljövőben kezdődik.

Pusztavámi Márton közlése szerint az általa képviselt Vas megyében a betakarításra nagyon kedvezően hatott a száraz időjárás, kivéve a cukorrépát, amelyet ebből a talajból szinte lehetetlen betakarítani, ha mégis, akkor 30 százalékos betakarítási veszteséget szenved el. A térségben is befejeződött az őszi káposztarepce vetése. Jelenleg az őszi búza, árpa magágykészítések vannak folyamatban - írta az MTI.