Szárazság nehezíti az őszi vetést

Kettős hatása van az elmúlt hetek száraz időjárásának, a betakarítási munkálatok csapadék hiányában jól haladnak, viszont a magágy-előkészítést és a vetést nagyban nehezítette, nehezíti a száraz talaj - közölte Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályának elnöke az MTI-vel.
Domokos Erika, 2020. szeptember 23. szerda, 18:15
Fotó: Shutterstock - A kép illusztráció.

A 613 ezer hektáron termesztett napraforgó betakarítása országszerte zajlik, a termésátlagok nagyon eltérőek, jellemzően hektáronként 1,9-3,6 tonna között alakulnak, ami elmarad a várttól.

A napokban a kukorica betakarítása is megkezdődött, a növény termőterülete mintegy 960 ezer hektár. A repce vetése gyakorlatilag befejeződött. A száraz időjárás miatt a növény kelése vontatott, különösen ott, ahol később került a földbe - mondta Petőházi Tamás.

A termelők jelzései szerint a repce vetésterülete 15-20 százalékkal csökken a múlt évihez képest - közölte Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun megyei elnöke. A csökkenés oka a vetéshez kedvezőtlen időjárás mellett, hogy a gazdák jelentős része, látva a korábbi évek tapasztalatait, például a növényvédelmi költségek emelkedését, inkább más őszi vetésű kalászos gabonafélét, esetleg tavaszi kapás kultúrát tervez vetni.

Szendrei László, a NAK Heves megyei elnöke azt emelte ki, hogy a csapadékmentes időjárás elősegíti a betakarítási munkálatokat. Ezzel szemben a száraz időjárás megnehezítette, megdrágította a talaj-előkészítést és a vetést. Míg a repce vetése befejeződött, az őszi kalászosoké a közeljövőben kezdődik.

Pusztavámi Márton közlése szerint az általa képviselt Vas megyében a betakarításra nagyon kedvezően hatott a száraz időjárás, kivéve a cukorrépát, amelyet ebből a talajból szinte lehetetlen betakarítani, ha mégis, akkor 30 százalékos betakarítási veszteséget szenved el. A térségben is befejeződött az őszi káposztarepce vetése. Jelenleg az őszi búza, árpa magágykészítések vannak folyamatban - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.09.23 18:42

@europeer: Télen a fagy, tavasszal a víz, nyáron a meleg, ősszel a szárazság. De jó hogy csak 4 évszak van !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.09.23 18:30

Szerintem ne is ültessenek, csak a baj van vele.
Ha esik, azért nem tudnak ültetni, mert nem tudnak rámenni. Most a szárazság a baj.
Hagyják a francba, ezek csak sírni tudnak, termelni nem. H
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html