A Bossafx.pl szerint az elemzők arra számítanak, hogy a magyar gazdaságpolitika építőmestere rendkívül agresszív lépéseket fog tenni a gazdaság ösztönzése érdekében, ami vélhetően a forint leértékelődésével jár. Beszédeiben várhatóan igyekszik majd megnyugtatni a külföldi befektetőket, de későbbre várható lazítási akciói hosszabb távon ártalmasnak bizonyulhatnak.

Matolcsyt Orbán Viktor kormányfő emberének és ellentmondásos személyiségnek tartják − emelte ki a PAP hírügynökség −, akinek "unortodox" gazdaságpolitikája a külföldi nagyvállalatok kemény megadóztatására épül, hogy ezzel elkerülhessék a szerkezeti reformok végrehajtását.

Alig egy évvel a választások előtt Magyarországon magas a munkanélküliség, a háztartások mélységesen eladósodottak, a nemzetközi bankok pedig továbbra is pénzt vonnak ki. A befektetők arra számítanak, hogy az új bankelnök új eszközöket fog keresni a recesszióba süllyedt gazdaság élénkítésére; egy MNB-s forrás szerint Matolcsy nagyon erős, ő vitte végbe a kormány terveinek többségét és számos ötlete van − olyan, mint az egyetemről frissen kikerült diák, akinek rengeteg tippje van, amelyek közül egy-kettő kitűnő, a többi "nem ortodox".

A TMS Brokers úgy véli, Matolcsy folytatni fogja a kamatcsökkentéseket; emlékeztettek arra, hogy többször beszélt a monetáris politikában alkalmazandó nem hagyományos eszközökről és szkeptikusan viszonyult a forint jelenlegi erejéhez. A magas külföldi adósságok miatt azonban a brókercég szerint csekély a valószínűsége annak, hogy a forint árfolyamát gyengítő eszközöket alkalmaznának.