Agresszív MNB-kamatemelést vár a Goldman

Három egymást követő agresszív kamatemeléssel várhatóan 9 százalékra emeli alapkamatát a következő három hónapban az MNB - prognosztizálja a Goldman, miközben a londoni elemzői kar továbbra is megosztott.
NAPI Online, 2008. március 7. péntek, 13:32
Fotó:

A Goldman Sachs (GS) szerint az idei év kritikus a magyar jegybank inflációellenes küzdelmének hitelessége szempontjából - idézi a jelentést az MTI. A befetektetési banki szolgáltató ugyan nem számít arra, hogy az MNB módosítja a 3 százalékos középtávú inflációs targetet, ám ha a jegybank jövőre e cél "közelébe akar kerülni", ahhoz a jelenleginél sokkal erősebb, ideális esetben 240 körüli forintárfolyamra lenne szüksége, márpedig ez a mostani állapot szerint csak jóval magasabb kamatszinttel érhető el.

A GS szerint az MNB azért vonakodik a kamatemeléstől, mert "tétova jeleket" lát arra, hogy a belső fogyasztás lassulásának dezinflációs hatásai most már kezdenek megmutatkozni.

Az MNB azzal is érvel, hogy a fogyasztói inflációs kosár hatósági árszabályozáson kívüli szolgáltatási összetevőjének inflációja lassul, emellett a költségvetési politika az idén is szigorú lesz, a GDP-arányos hiány várhatóan 4 százalék alá süllyed a tavalyi 5,7 százalék körüli szintről.

A gyenge forint azonban mindezeket az érveket aláássa, és egy jelentősebb árfolyamesés szinte bizonyosan növelné az inflációs várakozásokat és a tényleges inflációt is, valamint a növekedési problémákat is fokozná, mivel megszorítaná a devizaalapú hitelekkel eladósodott háztartások pénzforgalmát, áll a Goldman Sachs pénteki londoni előrejelzésben.

A cég szerint az MNB valószínűleg 0,15 százalékos átszűrődési rátát használ, vagyis úgy számol, hogy 1 százalékos forintgyengülés 0,15 százalékponttal emeli az inflációt.

Mindezek alapján, ez idő szerint az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az MNB-nek a következő három kamatdöntő ülésen összesen 1,50 százalékponttal - egyenként fél-fél százalékpontos emelésekkel - 9 százalékra kell emelnie alapkamatát. Az sem kizárt, hogy a bank, hitelességjavító céllal, a március végi következő ülésen fél százalékpontnál nagyobb kezdeti emelésre szánja el magát, áll a londoni befektetési ház prognózisában.
A ház elismeri, hogy most felvázolt kamatpálya-prognózisa fél százalékponttal magasabb kamatot vázol a piac által jelenleg árazottnál.

A Goldman Sachs ugyanakkor változatlanul hagyta 3, 6 és 12 havi távlatú forintárfolyam-előrejelzését, 260, 250, illetve 245 forinton, éppen azért, mert szerinte az MNB-nek (a várt agresszív szigorítással) sikerül majd erősítenie a forintot, és ehhez a javuló folyómérleg-folyamatok is "jó alapot nyújtanak".

Az elemzés szerint a magyarországi - csakúgy, mint a térségi - inflációs kockázatok egyértelműen erősödtek az utóbbi hónapokban. Ezt főleg globális tényezők okozzák: a gabonaárak csak 2008 eleje óta hozzávetőleg 25 százalékkal, az olajárak 7 százalékkal nőttek.

Magyarországon azonban ezt a hatást erősíti a gyenge forint, és az a tény, hogy az inflációs várakozásokat nagy valószínűséggel kevésbé lehet lerögzíteni, mint más térségbeli gazdaságokban.

A GS londoni elemzői szerint a forint árfolyamsávjának felszámolása hosszú távon növelte az inflációellenes fellépés hitelességét, az inflációs cél és a sáv közötti potenciális ütközés kiküszöbölésével. A globális piaci hangulat romlása miatt azonban a sáveltörlés kedvező hatásai "nagyon rövid életűek voltak".

HOZZÁSZÓLÁSOK