Magyarázza a kormány a dermesztő költségvetési hiányt

A költségvetés elsődleges célja a koronavírus-járvány negatív hatásainak kivédése, ezt tükrözik a bevételi és a kiadási számok - mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára a közrádióban.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 10. csütörtök, 11:19
Fotó: Pixabay

Augusztus végére az államháztartás központi alrendszerének hiánya elérte a 2261 milliárd forintot. A gazdasági kormányzat bejelentése szerint az össztermék 5 százalékát közelítő hézag év végére elérheti a 9 százalékot is - derült ki szerdán.

Ennek kapcsán beszélt az okokról Banai Péter Benő, aki azt mondta, az augusztusi adatok alapján is úgy látja a tárca, hogy reális GDP arányosan a 7-9 százalékos idei hiány, ami a jelenlegi helyzetben tolerálható. A magyar költségvetési hiány európai mércével nem kiugró, összhangban van azokkal a számokkal, amelyek Európa más országaiban láthatók. A hiány két tényezős: a bevételi és a kiadási oldalon is nyomot hagyott a koronavírus-járvány, illetve ennek kezelése.

Jelentős tételként említette az államtitkár, hogy egészségügyi eszközbeszerzésre több mint 553 milliárd forintot (ebből csak 300 milliárd forint 16 ezer darab lélegeztetőgépre ment el, amelyeket a magyar kormány Európában az egyik legdrágábban vásárolt meg - a szerk.) fordított a kormány, és az egészségügyi dolgozók egyszeri 500 ezer forintos támogatása is több mint 100 milliárd forintos bruttó kiadást jelentett.

Ezeken a többletkiadásokon túl a költségvetésben tükröződnek a gazdaság védelmére, a munkahelyek megvédésére, illetve a megszűnt munkahelyek helyett újak teremtésére tett intézkedések - mutatott rá Banai, aki szerint a gazdaság visszaesése a bevételek csökkenését okozta, amiben szerepet játszott az is, hogy ideiglenesen számos adócsökkentést is végrehajtott a kormány. Így az első nyolchavi hiány kimagaslóan nagy lett, 2261 milliárd forint - erősítette meg.

Vannak olyan területek, ahol jelentős bevételekre számítanak az év végén, ugyanakkor az időarányos számokból és a gazdasági prognózisokból az látszik, hogy az eredetileg tervezett bevételek megközelítése sem reális - fejtette ki Banai Péter Benő. A gazdasági visszaesés Magyarországon is elkerülhetetlennek tűnik, az Európai Unió minden tagállama gazdaság visszaeséssel számol. Az eddigi adatok alapján idén a második negyedévben 13,6 százalékkal csökkent a magyar GDP.

Banai szerint a gazdasági válság idején, amikor a cégeknek kevesebb megrendelésük van a piacról, az államnak kell ezt a szerepet betölteni, valamint adócsökkentéssel levegőhöz kell juttatni a vállalatokat - ezt a politikát folytatja a kormány és a Magyar Nemzeti Bank is komoly eszközöket vett igénybe a cégek segítése érdekében. Emiatt bíznak abban, hogy az idei nagyobb hiány és növekvő államadósság befektetésnek tekinthető, mert ezekkel munkahelyeket lehet megvédeni és újakat lehet teremteni, valamint a beruházási támogatásokkal a negatív folyamatok után erősebben lehet majd piacokat szerezni a világgazdaságban, így a magyar gazdaság a következő években folytatni tudja azt a felzárkózási pályát, amely az elmúlt években jellemezte.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Totya55, 2020.09.10 11:36

szerintem a járványhoz nem sok köze van az költségvetési hiány elszállásához, leginkább az oligarchiáknak nyujtótt 100 milliárdos közpénz juttatása, és az általatok favorizát önkományzatok támogatása, és a rengeteg pénz osztás a sportra (focira) és a tenisz szövetség megtámogatása és egyes kedvenc bunkóitok pl scmidt marika havi 5 milliós juttatása a semmiért.. Budapest sarcolása indokoltatlan és a bunkó fideszes képviselő kérése az önkormányzattól 50 milliárd kérése a budapesti vállalkozókhoz. Ez a fidesz kormány feladata. És sok minden még de kibaszott fontos 700 milliárdot költen a hadseregre is. Hol van már a ruszkik haza, holvan már tibet támogatása. Helyette orosz seggnyalás, a kinai kommunisták észveszejtőtámogatása 100 évre eladósodik majd az ország, és fehér oroszország támogatása, pedig aki ot van uralmon Kádárnál is szarházibb. Szóval kedves orbán diktátor és maffiózo fogd már be a mocskos szádat a kormányoddal együtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html