Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány hatásából következően a központi alrendszer idei évre tervezett pénzforgalmi hiánya magasabb lesz a tervezettnél - közölte az áprilisi részletes adatkimutatásban a Pénzügyminisztérium (PM).

A központi alrendszernek idén április végére 8207,6 milliárd forintra rúgtak a kiadásai, ami 1407,7 milliárd forinttal, 20,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának a teljesítését. A PM ezt elsősorban a költségvetési szervek kiadásainak és az egyéb szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásainak, valamint az uniós programok kiadásainak a tavalyi első négy hónapjához viszonyított magasabb teljesülésével függ össze. Magasabban alakultak továbbá az előző év azonos időszakához képest a kamatkiadások, a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is.

A bevételek is meghaladták a tavalyit, a központi alrendszer április végi 7480,2 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 719,3 milliárd forinttal, 10,6 százalékkal voltak magasabbak. Ezen belül növekedtek az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból, a társasági adóból, valamint a nyugdíj, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból származó bevételek.

A PM kiemeli, hogy a költésék jelentős része a járványkezelésre ment el. Idén április végéig közel 400 milliárd forintot tett ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések, így például védőmaszkok, védőeszközök, lélegeztetőgépek beszerzésének kiadása. 2020 első négy hónapjában összesen 313,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, az április végi uniós kiadások ugyanakkor megközelítették a 842 milliárd forintot.

A járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelmi intézkedések, így például a bértámogatási program és az adócsökkentések eredményeként az államháztartás központi alrendszere az év első négy hónapjában 727,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 610,6 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 6,2 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 123,0 milliárd forintos hiányt értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 39,0 milliárd forintot tett ki.

A korábbi másfél százalékos hiányhoz képest immár 3,8 százalékos hiánnyal kalkulál a Pénzügyminisztérium az idén a kormány legújabb konvergenciaprogramja értelmében. Az aktuális prognózis szerint 2021-től ismét tűréshatáron belüli lehet a hézag, 2024-re lehet 1 százalékos a hiány.

Nem rég még az volt a terv, hogy a 3 százalékos uniós küszöböt "vörös vonalnak" tekinti a kormányzat. Ezt a konvergenciás számok alapján úgy tűnik felülírja a koronavírus, és mindennek hatásait várhatóan a jövő kedden beadandó 2021-es költségvetési terv is tükrözni fogja.