Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei év első két hónapjában az államháztartás központi alrendszere 539,7 milliárd forintos hiánnyal zárt - áll a Pénzügyminisztérium adatközlésében.

Ezen belül a központi költségvetés 505,5 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 13,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 47,6 milliárd forintos hiányt értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 254,6 milliárd forintot tett ki.

Jelentős hatással volt a február végi egyenlegre, hogy míg 2021 első két hónapjában 128,8 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor e két hónapban az uniós kiadások megközelítették a 481 milliárd forintot.

Február végéig a hazai kiadások közül kiemelhetők a közúti fejlesztésekre (57,4 milliárd forint), a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (50,7 milliárd forint), a Modern Városok Program céljaira (42,0 milliárd forint), a közlekedési ágazati programokra (38,8 milliárd forint) és az Egészséges Budapest Programra (28,7 milliárd forint) folyósított összegek.

Ezeken túl a 13. havi nyugdíj első részletének kifizetésére is februárban került sor.