Költségvetési többletbe csapott a válságkezelés

Többlet volt januárban, ezzel együtt idén 6,5 százalékos hiánnyal kalkulál a gazdasági kormányzat az év egészére vetítve. A járvány gazdasági hatásainak kezelésére jelentős kiadások várhatók 2021-ben is.
Rácz Gergő, 2021. február 8. hétfő, 11:28
Fotó: Napi.hu

Idén januárban az államháztartás központi alrendszere 198,8 milliárd forintos többlettel zárt - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) a rendes havi adatközlésében.

Ezen belül a központi költségvetés 180,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 22,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 4,1 milliárd forintos hiányt értek el.

A januári többlet kialakulása nem szokatlan, ez a hiány éven belüli szezonális lefutásával magyarázható. A jelenlegi becslések szerint 2021-re a GDP 6,5 százalékában várható az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya - közölte a tárca.

A járványügyi védekezéshez biztosított források 60 milliárd forintot tettek ki januárban.

A gazdaságra gyakorolt negatív hatás enyhítésére a vendéglátó és turisztikai szektorban tevékenykedő vállalkozók tavaly novembertől 2021. január végéig kaptak mentességet a munkáltatói adóterhek megfizetése alól. Emellett a kormány 2021. január 31-ig meghosszabbította a bértámogatási programot a turizmus és vendéglátás ágazatban, valamint a programot kiterjesztette az utazásszervezéssel foglalkozó vállalkozásokra is. Az így megítélt bértámogatásokat a bürokratikus akadályok leküzdése érdekében a kormány előfinanszírozza.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2021.02.08 23:08

Miután 2020. decemberében kiszórtak 2.200 mrd Ft deficitet?!

Micsoda csoda?!

gerinctelen fidsznyikek

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2021.02.08 22:05

Ne aggódjunk az extra pénz megtalálja a módját, hogy eljusson a NERtársakhoz, barátokhoz.
Eddig még sose maradt elköltetlen az extra forrás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html