Ömlött a pénz a költségvetésbe az adókból

Hamarosan kiderül, mekkora volt a tavalyi gazdasági növekedés. A Pénzügyminisztérium adatai szerint a hiánycél teljesült, a legfontosabb adókategóriákban pedig az előirányzatot és a 2018-as eredményeket is túlszárnyalta a költségvetés.
Rácz Gergő, 2020. január 22. szerda, 12:42
Fotó: Shutterstock

Az államháztartás központi alrendszere decemberben 452,7 milliárd forintos hiánnyal zárt, az év egészére ez 1219,0 milliárd forintot jelentet - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) részletes adatközléséből. Ebből a központi költségvetés 1023,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 234,8 milliárd forintos deficittel zártak az elkülönített állami pénzalapok 39,6 milliárd forintos többlete mellett.

Az előzetes becslések szerint az államháztartás GDP-arányos hiánya - már nyolcadik egymást követő évben - érdemben az uniós kritérium alatt alakulhatott, amelynek köszönhetően az adósságráta az elmúlt két évtized legdinamikusabb mérséklődését mutathatta.

Az év egészére nézve 5 százalék körüli növekedést vár 2019-re a PM. Általános forgalmi adóból 603,7 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 247,2 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból mintegy 466 milliárd forinttal, jövedéki adóból pedig 64,5 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint 2018-ban. Míg uniós bevételből 1468,6 milliárd forintot könyvelhetett el a büdzsé, a projektek összkiadásai 1556,8 milliárd forintot jelentettek.

A családtámogatási programok legnépszerűbb intézkedését, a babaváró támogatást több mint 47 ezeren, míg a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását több mint háromezeren vették igénybe. A falusi csok-ot eddig ötezren vették igénybe.

Tavaly jutott nyugdíjprémiumra, és számos területen történt kormányzati béremelés, közülük a fegyveres testületeknél szolgálatot teljesítők a munkájuk elismeréseként részesültek év végén egyszeri juttatásban.

A kormányzati szektor uniós módszertan szerinti egyenlege pontosan az önkormányzati alrendszer, valamint az ide sorolt egyes szervezetek gazdálkodási adatainak ismeretében, illetve a szükséges módszertani korrekciók után március végén, a Központi Statisztikai Hivatal mutatói alapján határozható majd meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.01.22 14:56

2 fő lényeg van:
1., Általános forgalmi adóból 603,7 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 247,2 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból mintegy 466 milliárd forinttal, jövedéki adóból pedig 64,5 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint 2018-ban.
---
Vagyis évente többet zsebel be a qrmány, s mégis cz@rban van az eü., meg a nyugdíjkassza.
Hol a lé?
----------------
2., uniós bevételből 1468,6 milliárd forintot könyvelhetett el a büdzsé, a projektek összkiadásai 1556,8 milliárd forintot jelentettek.
--
Tehát itt már buktunk egy jelentős összeget, amit az adótöbbletből állta a nép. A családi és haveri lenyúlás, amelyet nem mertek az EU-val fizettetni.
Orbán is mondja el őszödi beszédét, és mondjon le!
Ideje elküldeni a fideszbagázst. Kapzsik és mohók lettek, jobban mint Gyurcsányék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2020.01.22 13:22

@Fricibacsi3: 1000%-ban igazad van
gyorsan igyátok is el - nehogy megromoljon
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2020.01.22 13:03

Gyurcsányéknál hiány volt még úgy is hogy futószalagon privatizáltak mindent amit lehetett.

Orbánék meg így lopnak.
Nahát
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html