Nagy hiánnyal zárt a büdzsé, de a többi szám szép lett

A magyar államháztartás hiánya az uniós módszertan szerinti hiánya a GDP két százalék körül lehetett a tervezett 2,4 százalék helyett, az államadósság bruttó haza termékhez mért aránya pedig 71 százalékra csökkenhetett a 2017 végi 73,3 százalékról - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.
Domokos László, 2019. január 11. péntek, 14:19
Fotó: AFP

Tavaly decemberben az államháztartás 397,3 milliárd forintos többlettel zárt, így az éves pénzforgalmi hiány 1445,1 milliárd forint lett - miközben az éves előirányzat 1361 milliárd forint volt. A GDP pedig vélhetően 4,6 százalékkal nőtt a múlt év egészében - írta közleményében a Pénzügyminisztérium.

A múlt évben a költségvetés bevételei az adócsökkentések mellett is jelentősen tudtak emelkedni, többek a gazdaságfehérítő intézkedések nyomán: áfából mintegy 403 milliárd forinttal, szja-ból több mint 257 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból mintegy 266 milliárd forinttal, míg jövedéki adóból mintegy 90 milliárd forinttal több folyt be, mint 2017-ben.

2018-ban mintegy 1 430 milliárd forintot utalt át az EU - ebből 890 milliárd forint érkezett decemberben -, többek között a Széchenyi 2020 program megvalósítására. Ezzel szemben tavaly az uniós kiadások több mint 1886 milliárd forintot értek el, a költségvetés pedig továbbra is megelőlegezi a kifizetéseket - mondta a politikus.

Az államháztartás központi alrendszerén belül 2018 egészét tekintve a központi költségvetés 1368,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás (tb) pénzügyi alapjai 83,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 7,6 milliárd forintos többletet mutattak - részletezte Banai Péter Benő, a költségvetésért felelős államtitkár.

Az végén az egyes kiadási előirányzatoknál jelentkező megtakarítások lehetőséget adtak arra, hogy a kormány forrásokat csoportosítson át számos területre. Ez azonban nem veszélyeztette sem a hiánycél biztonságos tartását, sem az államadósság további csökkentését. A kormányzati szektor GDP-arányos uniós módszertan szerinti pontos hiánya legkorábban március végén lesz ismert - tette hozzá az államtitkár.

4,6 százalék lehetett az előzetes számok tükrében, miközben az uniós módszertan szerint számolt GDP-arányos államháztartási hiány 2 százalék körüli szinten maradt, ami kedvezőbb a múlt évre tervezett 2,4 százalékosnál.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri, 2019.01.11 14:59

@Fricibacsi3: Na...megint van okod inni egy felest.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2019.01.11 14:41

Már 9. éve teljesül a hiánycél

Miközben a GDP dinamikusan növekszik
Megszűnt a munkanélküliséf
Csökken az államadósság.
Alacsony az infláció
Meg tízszereződött az ország aranykészlete
Visszavásárolták a stratégiai üzletágakat.
Nincs szükség IMF-re
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html