Elszállt a magyar költségvetés hiánya

Augusztus végére az államháztartás központi alrendszerének hiánya elérte a 2261 milliárd forintot. A gazdasági kormányzat bejelentése szerint az össztermék 5 százalékát közelítő hézag év végére elérheti a 9 százalékot is.
Rácz Gergő, 2020. szeptember 9. szerda, 11:29
Fotó: Napi.hu

Az év első nyolc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2261,3 milliárd forintos hiánnyal zárt - közölte a Pénzügyminisztérium (PM). Némi öröm az ürömben, hogy az augusztus havi deficit "csak" 96 milliárd forint lett.

A nyolchavi hiányon belül a központi költségvetés 1873,1 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 2,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 385,9 milliárd forintos hiányt értek el.

A központi alrendszer bevételeinél a koronavírus-járvány gazdasági hatásai, a járvánnyal kapcsolatosan bevezetett adókedvezmények már több hónapja éreztetik a hatásukat. Az általános forgalmi adó esetében augusztus végéig a teljesülés az éves előirányzat 56,6 százaléka, míg a személyi jövedelemadó esetében az éves előirányzat 63,2 százaléka. A szociális hozzájárulási adó és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok esetében pedig összességében az éves előirányzat 62,4 százaléka teljesült az év első nyolc hónapjában.

Augusztusban közel 283 milliárd forint uniós fejlesztési forrás érkezett a költségvetésbe, így az idei nyolchavi bevétel összesen 772,4 milliárd forintot tett ki. Ugyanakkor 2020. augusztus végéig az uniós kiadások meghaladták az 1374 milliárd forintot.

A PM szerint eddig 553 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések. Emellett a hazai kiadások közül 2020. augusztus végéig kiemelhetők a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (150,6 milliárd forint) s a kiemelt közúti projektekre (140,0 milliárd forint) fordított források. Fontos kiadásként jelentkezik a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból (122,2 milliárd forint), a közúthálózat fenntartására és működtetésére (75,0 milliárd forint) kiadott források, továbbá a Falusi Útalapból (57,0 milliárd forint), a közúthálózat felújítására (37,4 milliárd forint), a Modern városok program céljaira (33,6 milliárd forint) kifizetett összegek.

Az iskolakezdésre esedékes összeget is (az augusztusi összeg mellett) augusztusban kapták meg az érintett családok, mintegy 32,1 milliárd forint összegben.

A gazdaság vártnál lassabb második negyedévi teljesítménye, az eddigi államháztartási adatok és a tervezett, újabb gazdaságvédelmi lépések alapján a költségvetési hiány 2020 egészében - hasonlóan az európai országok átlagához - a bruttó hazai termék 7-9 százaléka lehet - közölte a tárca.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.09.09 16:05

@Fricibacsi3: az igen, de lopni ugyanúgy loptak orbánék mint előtte :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2020.09.09 13:01

@rigolya:
Buzi gyerek 3 hónapra le lett állítva a gazdaság + adókedvezmény, bértámogatás.
Egyszerit tétel 10 év alatt
Minden országban ilyen vagy ennél magasabb lesz a hiány

Gyurcsányék 8-ból 8-szer 6-10% költségvetési hiányt csináltak pedig semmilyen járvány nem volt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.09.09 11:41

És megcsinálta a nerslepp!

Sikerült!

Még az emútnyócév gazdasági világválsággal támogatott deficitjét is sikerült überelniük!

gerinctelen fidesznyikek

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html