Durván feltolult a hiány fél év alatt

A járványügyi kiadások, a gazdaságvédelmi intézkedések és az uniós fejlesztések előfinanszírozásának eredményeként, az év első hat hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1837 milliárd forintos hiánnyal zárt. A deficit más májusban is ezer milliárd felett volt.
Rácz Gergő, 2020. július 8. szerda, 11:41
Fotó: Napi.hu

Ezen belül a központi költségvetés 1534,3 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 11,2 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 313,9 milliárd forintos hiányt értek el - közölte a Pénzügyminisztérium (PM). Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 390,0 milliárd forintot tett ki. Júniusában a központi alrendszer 785,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, a 2019. évi azonos havi hiány pedig 213,6 milliárd forintot tett ki.

A PM közlése szerint június végéig 520 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések, például védőmaszkok, további védőeszközök, lélegeztető gépek beszerzése.

Ugyanezen időszakban összesen 489,5 milliárd forint fejlesztési célú uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, a 2020. évi első féléves uniós kiadások ugyanakkor meghaladták a 1085,1 milliárd forintot.

A tárca kiemeli, hogy a járvány ekelésre továbbra sem érkezett uniós támogatás, a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat a kormány teljes mértékben a hazai költségvetésből fedezi.

Az első félvében továbbá jelentős költésgvetési kiadások voltak az alábbiak:

  • A közúthálózat fenntartására és működtetésére 61,6 milliárd forint,
  • A Falusi Útalapból 57,0 milliárd forint,
  • A kiemelt közúti projektekre 55,0 milliárd forint.
  • Versenyképesség-növelő támogatásra 40,8 milliárd forint,
  • A közúthálózat felújítására 37,4 milliárd forint,
  • A beruházás ösztönzési célelőirányzatból 34,0 milliárd forint,
  • A Modern Városok Program terhére 29,1 milliárd forint,
  • Nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására 24,6 milliárd forint is.
  • Megkezdődött az egészségügyi és egészségügyben dolgozók egyszeri rendkívüli juttatásának a kifizetése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

BattMan, 2020.07.08 15:47

Világosan látszik, hogy a magyar kormány, az MNB és természetesen a zsivány bankrendszer nem ura az eseményeknek, amatőrök, mondhatnám mocskos szélhámosok. Az ilyen férgeket ököljog alapján kellene móresre tanítani. Tolvajok, korruptak, aljasok. Persze a szándékosság vastagon benne van a történésekben, Orbán idióta zsellérjei tönkre teszik az országot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html