A bevételek csaknem 10 százalékos és a kiadások 5 százalékot közelítő növekedése eredményeként januárban 198,8 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere - idézi a Pénzügyminisztérium (PM) részletes adatközlését az MTI.

A központi költségvetés 180,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 22,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 4,1 milliárd forintos hiányt könyveltek el. A többlet kialakulása az éves egyenleg éven belüli szezonális lefutásával magyarázható.

A minisztérium tájékoztatója hangsúlyozza: a jelenlegi becslések szerint ebben az évben a GDP 6,5 százalékának megfelelő uniós módszertan szerint számolt államháztartási hiány várható.

A január havi 2254,9 milliárd forint bevétel az egy évvel korábbihoz képest 203 milliárd forinttal, 9,9 százalékkal nőtt. A kiadások 2056,1 milliárd forintot tettek ki, 94,6 milliárd forinttal, 4,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos hónapjának teljesítését.

Tavaly januárban 90,4 milliárd forint volt a központi alrendszer többlete, amiből a központi költségvetés 40,8 milliárd forinttal, a társadalombiztosítási alapok 23,9 milliárd forinttal, az elkülönített alapok 25,7 milliárd forinttal részesedtek.

A járványügyi védekezéshez biztosított források mintegy 60 milliárd forintot tettek ki januárban - tájékoztatott a Pénzügyminisztérium és hozzátették: a költségvetés továbbra is maradéktalanul biztosítja a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat.

Januárban az általános forgalmi adóból 584,5 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételt 47,6 milliárd forinttal, 8,9 százalékkal haladta meg. A jövedéki adóból származó bevétel 107,4 milliárd forintot tett ki, ami 8,9 milliárd forinttal, 9,0 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A dohánytermékekre kivetett jövedéki adóbevétel 23,8 százalékkal nőtt. A személyi jövedelemadóból származó bevétel januárban 267,2 milliárd forint volt, a magasabb bérkiáramlás miatt 15,5 milliárd forinttal, 6,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi összegnél.