Aján Tamás reagált a vádakra, és marad

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban cáfolta a szövetséget ért dopping- és korrupciós vádakat, szerinte az utódlási harc áll a vádak és a riport elkészítése mögött, és kitölti 2021-ig szóló elnöki mandátumát.
Domokos Erika, 2020. január 9. csütörtök, 17:52
Fotó: MTI/EPA - Igor Kovalenko

Súlyos vádakat fogalmazott meg Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke ellen dokumentumfilmjében az ARD német közszolgálati televíziós csatorna. A riport szerint a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával. A riportban beszámolt két svájci bankszámláról, amelyre 1992-től 23 millió dollár érkezett, ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében. A csatorna szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár sorsa tisztázatlan - olvasható az infostart.hu oldalon.

Nem perelünk, egyelőre - mondta Aján Tamás az InfoRádióban. - A tevékenységem nagy része a doppingellenes harc. Ezért volt gyomorszájon ütés, hogy az állították, nem tettünk semmit. Még Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is hivatkozott arra, hogy milyen komoly doppingellenes munka folyik az IWF-nél.

Aján Tamás beszámolt arról, hogy jelenleg bizonyítékokat, további információkat várnak az ARD-től, amelyekkel a vádjaikat alá tudják támasztani, és közben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is ugyanezt kérte a tévétársaságtól.

A két bankszámláról a sportvezető azt mondta, ezekről mindenki tud. Az egyik egy budapesti bankszámla, amelyről a szövetség itteni irodájának a kiadásait fedezik, a másik pedig egy svájci számla, amely ugyancsak nem titkos, elnökségi jegyzőkönyvekben is szerepel, vissza is kereshető. Korábban a két bankszámla miatt volt már vizsgálat, az ügy eljutott a NOB-ig is, majd megjárta a sportdöntőbíróságot is, de mindenhol megállapították, hogy nem történt jogsértés. Aján szerint most csak ezt a bő tízéves vádat idézték fel, de új tény nem került elő. Megvan ez a pénz, le van könyvelve, mind az 5,5 millió dollár - jelentette ki az IWF elnöke.

"Ami a szövetségben történik, azért én vagyok a felelős, de 2005 óta külön felelősei voltak a doppingnak, tűzbe teszem értük a kezemet. Az ARD nem ismeri a doppingellenőrzési rendünket. Jó lett volna, ha megkérdeznek" - mondta Aján Tamás.

Az IWF elnöke nem készül lemondani, a tisztújítás a terveknek megfelelően 2021 május végéig esedékes, azon viszont már nem indul újra.

Az én életemet, ötvenéves munkámat ez a film totálisan tönkretette. Ahogy beállítottak ebben, az rettenetes. A súlyemelés jövőjében bízok, de személy szerint óriási ütés volt.

A teljes interjút itt olvashatja el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.01.10 00:22

Mit vártunk. Majd bevalja, hogy igen korrupt rendszert tartunk fenn, de most lebuktunk?
Nekem ez sokkal beszédesebb.
"Nem perelünk"
Miért is? Ha nincs takargatni valónk akkor azonnal ügyvédel neki kellene menni a televizónak és egyből irásos bizonyítékot elküldeni a legnagyobb hírügynőkségeknek, hogy itt a bizonyiték a TV hamis állításainak cáfolatára.
De ilyen nem lesz mert piszkosul sarasak és ezt ők is tudják.
A súlyemelés meg nem az a sportág ahol bébiétellel lehet világrekordokat döntőgetni. Vagy nyomod a labortoriumban előállított tiltott szereket vagy középszerű maradsz.
Ez is olyan mint a politika. Minél tovább írányitja valaki az egész szervezetet egyedül hosszú éveken át annál nagyobb a valószínűsége a korrupciónak. Ezért van szükség arra, hogy a vezetőség rendszeressen cserélődjön. Senki se tudja bebetonozni magát a vezetői pozicióba. (gondoljunk arra mi volt a Fifa-nál a Blatter éra alatt vagy most az Orbán rendszer alatt)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html