A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői csütörtöki előrejelzésükben közölték: az MNB előző nap közzétett új inflációs jelentése - legalábbis a belső makrodinamikai prognózisok esetében - egybeesik a cég várakozásaival.

Azzal az MNB-állásponttal kapcsolatban azonban, amely szerint a mostani 6,00 százalékos jegybanki alapkamat huzamosabb fenntartásával elérhető a 3 százalékos inflációs cél 2012 végére, a BofA Merrill Lynch Global Research londoni elemzői közölték: várakozásuk szerint az euróövezeti periféria folytatódó problémái miatt növekedni fog az MNB-re nehezedő nyomás "néhány további" kamatemelés végett jövőre.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői is hasonló előrejelzést állítottak össze. A ház szerint a legvalószínűbb az, hogy hosszabb ideig fennmarad a jelenlegi MNB-alapkamat, ám a cég citybeli szakértői továbbra is úgy tartják, hogy a kamatcsökkentés előtt komoly akadályok állnak. A Morgan Stanley szerint a monetáris enyhítéshez csökkenniük kellene az euróövezeti periféria piaci feszültségeinek, enyhülniük kell a piaci félelmeknek is a közép-kelet-európai térséget fenyegető euróövezeti "járványveszéllyel" kapcsolatban, a magyarországi államháztartási konszolidációnak folytatódnia kell, és az MNB által az inflációról alkotott "szelíd nézetnek" is valóra kellene válnia.

A Morgan Stanley elemzői szerint jóllehet az MNB a legutóbbi kamatemelések során proaktív módon járt el, ez nem jelenti azt, hogy a következő hónapokban kamatcsökkentéseket hajthatna végre.

A cég szerint a távlati kockázatok továbbra is inkább a kamatemelés felé hajlanak. A Morgan Stanley londoni szakértői közölték: ezt a várakozásukat elsősorban az indokolja, hogy véleményük a magyarországi dezinflációról "kevésbé konstruktív", mint a magyar jegybanké.

A cég elemzői 2012 végére 6,50 százalékos MNB-alapkamatot jósoltak.

Az MNB távlati kamatpályájának várható irányáról az elmúlt időszakban több más citybeli elemző is úgy vélekedett, hogy az inflációs és a piaci kockázatok miatt nagyobb az esélye a kamatemelésnek, mint a csökkentésnek.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői a monetáris tanács e hét eleji kamatdöntő ülése után adott kommentárjukban közölték: továbbra is azon a véleményen vannak, hogy - bár a következő hónapokban az MNB-alapkamat valószínűleg "szilárdan" a jelenlegi szinten marad - a magyar jegybank következő kamatmódosítása nagyobb eséllyel lesz emelés, mint csökkentés.

A JP Morgan elemzői elismerték, hogy ez ellentétben áll a piaci árazással, amely inkább kamatcsökkentési várakozást jelez.

A cég azonban jelenleg negyed százalékpontos MNB-kamatemelési előrejelzést tart érvényben az idei negyedik negyedévre, azzal a véleményével indokolva ezt a prognózist, hogy az éves összevetésű infláció ősszel 4,5 százalék körüli szintre gyorsul vissza, és a 3 százalékos cél felett marad a jövő év egészében is.

A ház elemzői ugyanakkor elismerték azt is, hogy "jó esély" van a jelenlegi MNB-kamat fenntartásának az idei év végéig, ha a belső kereslet továbbra is "csalódást keltő" marad, vagy ha a nyersanyagárak nem közelítik meg az idei év korábbi szakaszában elért csúcspontjaikat.

A JP Morgan szakértői ezzel együtt azonban közölték, hogy visszavették az euróövezeti jegybank (EKB) irányadó kamatára adott, 2012 végére szóló előrejelzésüket az eddigi 2,75 százalékról 2,50 százalékra, és ezzel összhangban negyed százalékponttal 6,50 százalékra csökkentették a jövő év végi MNB-kamatszintre érvényben tartott prognózisukat (amely azonban így is fél százalékpontos kamatemelést valószínűsít a jelenlegi szinthez képest 2012 végéig).