A szervezők az esemény Facebook-oldalán azt kérik, hogy a keddi rendezvényre mindenki hozzon magával egy könyvet, amely megjeleníti számára a magyar tudományt. Emellett azt kérik a résztvevőktől, hogy mindenki hagyja otthon a pártjelvényeket és pártzászlókat.

"Kedden, azaz február 12-én 14.30-tól ülésezik az elnökség, ekkor fog döntés születni arról, hogy az MTA aláveti-e magát a Palkovics-tervnek, elfogadja-e a kutatóhálózat szétverésére irányuló kormányzati szándékot ellenállás nélkül. Ez talán minden idők egyik legfontosabb döntése az MTA történetében, a döntéshozók felelőssége óriási, a döntés maga borzasztó nehéz, a helyzet pedig drámai. Ezért muszáj kora délután összegyűlnünk és kimutatnunk szolidaritásunkat, illetve nyilvánvalóvá tennünk, hogy a magyar tudomány ügye, az Akadémia ügye közös ügyünk" - írta lapunkhoz eljuttatott közleményében az ADF.

Hagyjuk-e hogy az MTA egy jelentéktelen tudósklubbá silányuljon, vagy megvédjük az ország legfontosabb kutatóintézeti hálózatát?

- tette fel a kérdést az ADF közleményében, amelyben megindokolták, miért kedden délután, munkaidőben hirdették meg a gyülekezést az Akadémia épületénél.

Pénteken a 444.hu arról írt,  hogy a hazacsábított fiatal kutatók nyílt levélben kérték Orbán Viktort, hogy állítsa le az MTA átalakítását. Palkovics László azonban az Index információi szerint telefonon azt mondta a kutatóintézetek vezetőinek, hogy "az intézethálózatot el kell szakítani az MTA vezetésétől, a köztestülettől, önállóvá kell tenni. Az MTA köztestület semmilyen közvetlen befolyással nem lehet a rendszer működésére.

Az MTA átalakítása tavaly nyáron került napirendre, ekkor hangzott el, hogy Palkovics László innovációs miniszter kevesli az innovációs eredményeket, majd a költségvetés jelentős része a minisztériumának felügyelete alá került. Idén tavasztól az akadémiai kutatóintézetek projektalapon működhetnek a tervek szerint, ez az MTA vezetői szerint ellehetetleníti az alapkutatásokat.