Akadémikusok tiltakoznak az MTA védelmében

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktoraiból és akadémikusaiból álló Stádium 28 Kör közleményben ítélte el a 2019-es büdzséből kiderült kezdeményezést, miszerint az állami intézményeknél lévő, kutatásra fordítható forrás allokálását a jövőben az innovációs tárca (ITM) koordinálja.
Domokos László, 2018. június 15. péntek, 07:38
Fotó: Napi.hu

2018-ig az MTA önálló költségvetési fejezete tartalmazta az akadémia kutatóintézeteinek központi költségvetési összegét. A kormány által készített 2019-i költségvetés tervezete ezt az összeget az MTA helyett az új Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezetébe utalja.

A CEU-ügy után ez újabb súlyos támadás a tudomány autonómiája ellen - olvasható az akadémikusok közleményében. Véleményük szerint a minisztérium, rendelkezve a kutatóintézetek költségvetéséről, jogot formálhat arra, hogy kutatási programjuktól személyzeti döntéseikig minden anyagi vonatkozású kérdéssel kapcsolatban feltételeket szabjon .

A korábbi hasonló intézkedések ismeretében nem meglepő, de felháborító, hogy a kormány ezt a magyar tudomány teljesítőképességét alapvetően veszélyeztető támadást az MTA-val való egyeztetés nélkül, puccsszerűen vezette fel, ezzel a költségvetési tárgyalások idején eleve védekező helyzetbe hozva az akadémiát.

Tiltakozunk a magyar tudomány autonómiáját ért újabb támadás ellen, és követeljük, hogy az MTA kutatóintézeteinek költségvetése maradjon az akadémia önálló költségvetési fejezetében - áll a közleményben.

A tervek miatt péntekre rendkívüli elnökségi ülést hívott össze Lovász László MTA-elnök.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dalia7, 2018.07.08 13:27

Minden magyar akadémikus tiszteletdíja egy fél-Nobel-díj, amit ajándékba kap a magyar államtól, nem egyszer nemzetközi szintű eredmények nélkül...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html