BUX

Akár 15 százalékkal csökkenthető az energiafogyasztás

Az elmúlt fél évben tovább formálódott a március elején meghirdetett Virtuális Erőmű Program (VEP), amelynek legfőbb célkitűzése, hogy 2020-ig egy 200 megawatt teljesítményű erőmű áramtermelését váltsa ki a vállalatok igazolt energetikai megtakarításokkal − mondta a Napi Gazdaságnak Fürjes Balázs, a program vezetője.

Leszák Tamás, 2011. augusztus 26. péntek, 08:45

A VEP egyik legfőbb célja, hogy az úgynevezett legjobb gyakorlatokat először a nagyobb vállalatoknál megvalósítva egyszerű üzenetek formájában juttassa el a kis- és középvállalkozásokhoz.

Fürjes szerint az elmúlt fél év azzal telt, hogy a hazai és az európai szabályozást összefésülték, aminek eredményeként mind a nemrégiben a parlamentnek benyújtott 2030-ig szóló energiastratégiába, mind a formálódó energiahatékonysági cselekvési tervbe bekerültek a VEP által megfogalmazott pontok. Az Európai Bizottság júniusban kiadott javaslata támogatja a legjobb gyakorlatok eljuttatását a kkv-szektor számára és az ezáltali energiaköltség-csökkentést, a nagyvállalatok számára pedig kötelező energiaauditot írna elő.A VEP-hez várhatóan több jelentős nagyvállalat is csatlakozik szeptembertől, amelyek energiahatékonysági beruházásokkal mutatnak majd példát más cégek számára. Emellett a programban szeptember második felében hirdetik meg a kiválósági pályázatot, amelynek célja az energiahatékonyságban élen járó vállalatok és az energiaveszteség felkutatásában közreműködő szakemberek motiválása. Fürjes úgy véli, a nemzetközi benchmarkok alapján csak odafigyeléssel, méréssel, következetes menedzsmenttel és a cégek egyes részlegeinek kommunikációjával 10-15 százalékos csökkenést érhetnek el a vállalatok energiafogyasztásukban. Rövid, 3-4 éves megtérülésű beruházásokkal ez további öt százalékponttal növelhető, a 20 százalék feletti megtakarításhoz azonban − a hosszabb megtérülési idő miatt − már támogatásokra is szükség van.A gyárakban használt egyes motorok teljes élettartamra vetített költségeiből például csupán 20 százalékot jelent a beszerzési ár, 80 százalékot pedig a felhasznált energia − a beszerzésért és a termelésért felelős részlegek együttműködésével így jelentős optimalizálásra nyílhat mód. Másik példaként említette, amikor egy nagyáruházban a hűtőraktár és a vásárlótér közötti hőszigetelő függöny nyitva tartásának mérésével és optimalizálásával értek el megtakarítást, de a szennyvízelvezetésre használt ipari szivattyúk hét végi leállítása is többletköltségektől mentesítheti a cégeket.