Akár a nyugdíja is kevesebb lehet, ha elhamarkodottan dönt

Az év vége előtt a nyugdíjra jogosultak közül sokakban felvetődik: ha már decemberben is rendelkezik a nyugdíjazáshoz szükséges jogosultsági feltételekkel, már az idén vegye igénybe az öregségi nyugdíjat, vagy inkább a nyugdíj jövő évi megállapításával jár jobban? Az Adózóna.hu szerint érdemes utánaszámolni.
K. Kiss Gergely, 2017. december 21. csütörtök, 18:40
Fotó: Shutterstock

A nyugellátás várható összege egyenes arányban növekedik a szolgálati idő és az alapjául szolgáló havi átlagkereset mértékével. Hosszabb szolgálati időhöz, és a magasabb összegű átlagkeresethez, magasabb összegű induló nyugdíj társul - olvasható a portál cikkében, amelyet a hvg.hu idézett.

A nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét az úgynevezett béridőszakon belül - 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő időpontjáig - elért nyugdíjjárulék alapjául szolgáló keresetek havi átlaga alapján kell meghatározni.

Fontos megemlíteni, hogy az átlagkereset kiszámításakor a megállapítás évére meghatározott valorizációs szorzókat kell alkalmazni. Ez annyit jelent, hogy a korábbi kereseteket, jövedelmeket az országos átlagbér növekedését alapul véve az utolsó, még munkában eltöltött év szintjéhez igazítják. Vagyis akit még idén nyugdíjaznak, annál a 2015 előtti kereseteit a 2016-os szintre valorizálják, míg aki már csak 2018-ban megy nyugdíjba, annak a 2016-os és korábbi kereseteit számítják át 2017-es értékre.

A 2018-as valorizációs szorzókat márciusban állapítják majd meg, de az biztos, hogy nagy növekedés lesz az idei átlagkeresetekben - értékel az Adózóna.hu. Vagyis a 2018 januárjától induló nyugdíjak nagyságrendileg 10-12 százalékkal magasabb mértékűek lesznek, mintha a nyugellátást 2017 végétől állapítanák meg.

Azonban a 2018-tól nyugdíjassá váló személyek legkorábban 2019-től lehetnek jogosultak a rendszeres nyugdíjemelésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK