Akár jégeső is jöhet a hétfői kánikula mellé

Hétfőn a változó felhőzet mellett még több órára kisüt a nap, délután azonban erőteljesebb felhőzet-növekedés jöhet, amit jégesővel terhelt vihar is követhet – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Dzindzisz Sztefan, 2017. szeptember 11. hétfő, 09:40
Fotó: Napi.hu

Napközben főként a Dunántúlon várható eső, zápor, zivatar, ehhez kis valószínűséggel nagyobb méretű jég és 80 km/h feletti szél is társulhat. Estétől egyre több helyen valószínű zápor, zivatar, ez lokálisan akár 20 mm feletti csapadékot és 50-70 km/h körüli szelet is jelenthet. Éjfélig várhatóan főként csak a Dél-Dunántúl, Dél-Alföld lesz érintett, de keddre virradó éjszaka észak felé vonul a csapadékrendszer.

Hétfő késő este a Kisalföldön, majd az éjszaka folyamán a Dunántúlon máshol (Alpokalja, Dunántúli-középhegység, Balaton, Zala) is északnyugatira fordul a szél és több helyen viharossá fokozódik. A legerősebb széllökések elérhetik a 70 km/h-t.

A legmagasabb nappali hőmérséklet mindezek ellenére 27 és 32 fok között valószínű. Késő estére 16 és 23 fok közé hűl le a levegő - írja az OMSZ. (Mit tett az időjárás a magyar zöldségekkel?)

Mi várható még a héten?

Eleinte erősen felhős lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar, majd felszakadozik a felhőzet, és hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap. A péntekig nyúló időszak végén ismét több lesz a felhő, és főként a Dunántúlon és északon alakul ki csapadék. Kedden és csütörtökön várhatóan viharos lesz az északnyugati szél.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 60 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte 13 és 20, majd 7 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte és az időszak végén 16 és 24, közte 20 és 28 fok között várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK